BACAJU SE POD AUTO! Psihologinja objasnila zašto djeca sudjeluju u opasnim TikTok izazovima

Photo: Patrik Macek/PIXSELL, Ilustracija

Kao što smo se nekada igrali na ulicama, tako se djeca danas “igraju” na društvenim mrežama. Iako Internet može biti odličan izvor informacija, toliko može biti štetan, a sve češće i poguban za najranjiviju skupinu – djecu. Monstruozni TikTok izazov gdje se djeca bacaju pod automobil i dalje je popularna zezancija među zagrebačkim osnovnoškolcima, ali i širom Hrvatske.

Kako bismo doznali je li se ova situacija promijenila, nazvali smo ravnateljicu Osnovne Škole Kajzerica Majdu Tometić koja je rekla kako se ovakva strašna igra događa i u drugim zagrebačkim školama.

“Ovaj izazov se nažalost ne događa samo u našoj školi, već i u drugim zagrebačkim školama, no je li ovaj trend stao ili nije, to vam ne mogu reći. Jedino što je činjenica je to da osim ovoga, na TikToku postoje i drugi izazovi koja koriste djeca različite dobi”, kaže nam ravnateljica Majda Tometić naglašavajući kako ovdje nije riječ o njihovim učenicima, već o djeci općenito.

Novi užasan izazov na Tik Toku

“Nova fora je sada sa većom djecom koja imaju problema s roditeljima, gdje su roditelji najgori i najstrašniji na svijetu te ih to dovodi u depresiju. To je trenutno taj novi zabrinjavajući trend kojeg saznajemo u razgovoru s djecom koja prate medije i kreću u takve izazove. Odnosno, djeca ustvari ne znaju pratiti medije, pa ulaze u ono što nije dobro, a starosna dob je između 10 i 13 godina”, objašnjava nam i dodaje kako je izazov s automobilima bio zaista strašan te da se nada da su djeca prestala ležati na cesti.

Podsjetimo, stručna služba Osnovne škole Kajzerica krajem veljače ove godine poslala je snažan, ali i zastrašujući apel roditeljima vezano uz ovu igru koja se širi društvenim mrežama, a koja je vrlo opasna za djecu. Ističu da bi djeci trebalo ograničiti pristup društvenim mrežama i nadzirati njihove aktivnosti.

Ne bismo li dobili stručno mišljenje, nazvali smo Stefanie Horvat, psihologinju u srednjoj strukovnoj školi u Vinkovcima koja nam je potvrdila sve ove grozne činjenice, ali i objasnila kako se uhvatiti u koštac s ovakvim problemima.

Važan im je ugled kod vršnjaka

Kako nam priča, Tik Tok je nezgodan zbog svojih izazova, gdje neki od njih mogu biti dobri, a neki i loši. Ono što je najvažnije je kako djeca doživljavaju TikTok.

“Ako ona svoj identitet grade na način kako ih netko drugi vidi na TikToku i ako im je jako važno kako ih tamo vide njihovi vršnjaci, onda je velika vjerojatnost da oni podlegnu tim lošim izazovima. To je ono što je veliki problem za društvo, jer su ti negativni izazovi koji kruže na ovoj aplikaciji usmjereni prema tinejdžerima koji ne razumiju rizik tih izazova”, objašnjava nam psihologinja i naglašava kako je adolescentima bitno da oni budu popularni među svojim vršnjacima, jer im je u tim godinama to jako važno.

“U tim su godinama oni nesigurni, grade se, bitno im je da su prihvaćeni u društvu i oni su tu najosjetljivija skupina koja će najlakše pristati na takvo nešto.”

Učenici profesorima i psiholozima otkrivaju sve, samo je bitan stav

Kao što nam je rekla ravnateljica OŠ Kajzerica s kojom smo na početku razgovarali, i Horvat nam kaže kako sve iz prve ruke saznaje upravo do učenika koji se koriste ovom aplikacijom, a ona prema njima želi biti otvorena jer je, uvjerena je, to jedini ispravni korak.

“Ja pokušavam pokazati da sam otvorena prema tome i da me zanima što to oni na TikToku rade, kako provode vrijeme, kakve izazove gledaju, jer ćemo jedino na taj način dobiti informacije što oni rade”, nastavlja naš razgovor.

Vrlo je važno znati da se djeci ne smije pristupiti na negativan i osuđujući način jer bi time moglo sve biti kontraproduktivno. Baš tada vam se dijete neće otvoriti niti otkriti ništa o sebi.

“Jako je bitno djeci pokazati razumijevanje i prijateljski stav, a onda ih usmjeravati što je dobro, a što ne. Ne u obliku da to shvate kao naredbu, nego da djeca vide da nam je stalo do  njih”, objasnila nam je i dodala kako je na internetu previše sadržaja koje je vrlo teško kontrolirati.

Nesigurna djeca okreću se “mračnim” metodama

Ono što je najgore je što sve više male djece zna i želi koristiti internet i društvene mreže. Ovdje dakle ne govorimo o dobi od 10 ili 13 godina, internet koriste djeca od šest, sedam, osam godina pa nadalje.

“Za djecu u osnovnoj, profil na Facebooku je zastario. Sada je u modi Instagram, TikTok , aplikacije koje su nama još uvijek u potpunosti nepoznate. S druge strane, srednjoškolci su nešto racionalniji oko korištenja društvenih mreža. No naravno ima djece koja su rizična po tom pitanju, a riječ je o nesigurnoj djeci koja nemaju dobru sliku o sebi. Upravo su oni rizična skupina i pribjegavaju virtualnom svijetu i podršci koju dobivaju, a to na njih jako negativno djeluje”.

Užasno opasan izazov – “škarice”

Primjerice, u Rijeci među adolescentima kruži jednostavno stravičan izazov pod imenom “škarice”, gdje dijete pretrčava dvosmjernu cestu u trenutku kada s obje strane idu automobili. I ne. Nema veze s TikTokom, djeca su ih sama osmislila. Također nekada je bio izazov pretrčati preko pruge kada dolazi vlak. Sada to više nije popularno, već je izazov stati što bliže uz prugu raširenih ruku i čekati da prođe vlak. Naravno, na način da se stane što bliže uz vlak. Sve to rade kako bi od vršnjaka dobili onaj “wow” koji na kraju može biti koban.

Vrlo je bitno raditi na slici o sebi. Ukoliko djeca imaju pozitivno mišljenje o sebi to je ujedno i njihov zaštitni znak, jer se tako onda ponašaju i na internetu, ali i u društvenoj zajednici, slaže se Stefanie. Na pitanje imaju li današnji influenceri koji su preplavili sve društvene mreže utjecaj na mlade, odgovor je, kako smo i mislili, potvrdan.

“Influenceri imaju itekako utjecaja na mlade, a riječ je o iskrivljenoj stvarnosti. Dok su djeca prije htjela biti političari, liječnici i profesori, danas žele biti influenceri”, rekla nam je za kraj naša sugovornica.


Komentari