DOK ČEKAJU AZIL, UŽIVAJU NA SLJEMENU: Isusovačkoj službi rad s izbjeglicama više je od samog posla

Facebook / Ilustracija

Dan proveden na Sljemenu uz piknik za majke i djecu, izbjeglice iz ratom zahvaćenih područja.

Azilanti – Sirijka, njezin suprug i mala Natali – u Hrvatsku su došli prije 5 mjeseci, kada je migrantska kriza bivala sve jača, i odlučili da je ovo zemlja gdje želi započeti novi život. Njihova se beba, djevojčica Natali, rodila u prihvatilištu za izbjeglice u Slavonskom Brodu.

“Volim ovaj grad, a posebno ljude koji su pristupačni i uvijek spremni pomoći. Nadam se azilu”, rekla je dentalna tehničarka koja je željela ostati anonimna, no često je ponavljala ime svoje kćeri, u nadi da će se uspjeti izboriti za njezinu bolju budućnost koju joj ne bi mogla pružiti u ratom zahvaćenim područjima odakle je i stigla.

Isusovačka služba za izbjeglice organizirala je za vikend druženje isključivo za žene i djecu, koji trenutačno u Dugavama čekaju azil. Iako su neke od njih udane, objašnjava pater Tvrtko Barun, ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice, željeli su za njih organizirati druženje i dan samo za njih, budući da im muževi rijetko tako nešto dopuštaju. Iskoristili su sunčan dan na Sljemenu kako bi se zajedno s djecom opustile, a klinci su posebno uživali, pripomogli s roštiljem, igrali badminton i loptali se, a i planinarenje je dobro prošlo. Njihove se majke toplo nadaju da će im azil biti odobren i da će moći ostati ovdje, u miru, piše večernji.hr.

Isusovačka služba za izbjeglice djeluje i u Kutini i Ježevi, pomažu pri integraciji, edukaciji, organizaciji različitih aktivnosti. Za njih je, kažu, rad s izbjeglicama puno više od samog posla. Uz to ih vode na izlete, liječniku, uče hrvatski, ponosno dočekuju prinove, a djeci migranata oni su poput drugih roditelja.


“Trudimo se, a trude se i oni. Imamo sad u Dugavama jednog dečka iz Irana koji je dobio azil i sad nam pomaže s prevođenjem, jedan se baš nedavno zaposlio u kafiću u Novom Zagrebu, sretni smo kad vidimo da su uspjeli“, ističe pater Tvrtko Barun. Nadodaje da je od donošenja Zakona o azilu prije 12 godina azil u Hrvatskoj dobilo tek 200 osoba, no statistike kreću nabolje pa je tako u posljednih mjesec dana odobreno 15 azila.

Komentari

loading...