Azil Dumovec upozorava: Čuvajte vaše ljubimce od vrućine – ‘Što će biti s kujicom Naomi, bojimo se prognozirati. Trenutno samo diše’

Azil Dumovec/Facebook

Vrućina može ubiti vašeg psa za 5 minuta, stoga je izrazito bitno kako i sebe, tako i ljubimce zaštititi od prevelikih temperatura i sunca – posebice ljeti. Azil Dumovec objavio je isto upozorenje vlasnicima ljubimaca na jednom ne tako lijepom primjeru – pronašli su kujicu koja je kolabirala od vrućine.

“Čuvajte se vrućine i pazite da pijete dovoljno vode!
Isto vrijedi i za vaše kućne ljubimce!

 Upravo smo na Veterinarskom fakultetu ostavili životno ugroženu kujicu Naomi. Pronađena je u Petruševcu u plasteniku koji se privremeno koristi kao skladišni prostor. Djelatnici su kujicu pronašli u stanju koje je djelovalo kao da je uzrokovano toplotnim udarom. Vjerojatno je zalutala među bale plastike i zapetljala se u njih. Kako se nije mogla skloniti sa sunca, a bila je i bez vode, kolabirala je. Nije se glasala, pa ljudi ne mogu pretpostaviti koliko je dugo tako ležala. Mi smo je preuzeli i brzo odvezli na VEF, no što će biti s njom, ne usudimo se prognozirati. Trenutačno samo diše.
Držimo joj fige da se izvuče!”, napisali su iz Azila Dumovec na Facebook profilu.

Azil Dumovec/Facebook
Azil Dumovec/Facebook

Podsjećamo, psi nemaju žlijezde znojnice po cijelom tijelu poput ljudi, pa mnogo teže reguliraju tjelesnu temperaturu. Stoga su im ljetne vrućine prava muka, jer jedini način na koji se mogu ohladiti je dahtanje koje zavrijeme sparina nije dovoljno učinkovito.

Dok sunce jako grije, vlasnici moraju biti obzirniji prema ljubimcu i osigurati mu dovoljno hlada i vode tijekom cijelog dana. Prije putovanja savjetuje se rashladiti automobil klimom i osigurati dovoljno vode. Washingtonski su stručnjaci posebno upozorili vlasnike pasa koji kreću na odmor automobilom jer samo nekoliko minuta u zagrijanoj unutrašnjosti može izazvati kolaps organa, otkazivanje živaca, srca i smrt ljubimca. Ne pomaže čak ni otvoren prozor.

Uobičajna pseća temperatura je 38,5° C, no popne li se na 41° C to će biti kobno za psa. U opasnosti nisu samo ljubimci u automobilu nego i oni izloženi fizičkom naporu. Bolje je ostati u hladu dok su temperature iznad 27° C nego planinariti, a šetnje je najbolje obaviti kasno poslijepodne ili rano ujutro.

Teško disanje, plavi naotečeni jezik, dahtanje i hvatanje zraka uobičajeni su simptomi toplinskog udara. U tom je slučaju najbolje odmah namočiti ručnike hladnom vodom i omotati psa te što prije otići do veterinara ili ga pozvati kući. Savjetuje se upaliti klimu ili ventilator, a psa se ne smije polijevati hladnom vodom po glavi.

Ako je vani samo 22° C, temperatura u automobilu koji je na izravnom udaru sunca može se popeti na 45° C. Iako je parkiran u hladu, u automobilu je temperatura veća nego vani. Njušku i uši ljubimca najbolje je zaštiti kremom protiv UV zraka.


Komentari