Azil Dumovec objašnjava: Evo kako trebate postupiti sretnete li ježiće!

Azil Dumovec/Facebook

U jednom su dvorištu u Kobiljaku kraj Sesveta jutros zatečena dva ježića.
Gospođa koja ih je opazila, nazvala je Azil Dumovec da dođu po njih u strahu da ne stradaju pod kotačima automobila na obližnjoj prometnici. Mnogi se ježevi pod okriljem noći odvaže udaljiti od svojih skrovišta. Razlozi su razni – od potrage za hranom do želje za pronalaženjem novoga doma, pišu iz Azila.

“U ovo doba godine mnoge su ježice trudne ili su već dobile mlade. Zato ako ih susretnete, a nisu ugrožene ni ozlijeđene, najbolje je da ih ostavite na miru. Ako su pak ozlijeđene, pogledajte im trbuh. Ispupčene bradavice s mlijekom znače da su joj mladunci u blizini. Takvoj ježici treba pružiti pomoć, ali preporučujemo da prvo utvrdite gdje joj je gnijezdo kako mladunci ne bi uginuli od gladi nakon što ostanu bez majke.
Ježice svoja gnijezda rade na najrazličitijim mjestima – u netaknutoj prirodi, ali i okućnicama. Vole se useliti u rupu u zemlji i prevrnutu teglu, zavući se ispod crijepova, dasaka te drva za ogrjev… Omiljene su im i nakupine trave i granja. Prije radova na otvorenom oprezno pristupajte takvim mjestima!

Nipošto nemojte paliti granje bez da ste ga podigli i pregledali krije li se što na zemlji! Svake godine imamo nekoliko slučajeva opečenih ježeva jer su ljudi nesavjesno zapalili hrpu granja koje im je u vrtu ili na polju stajalo mjesecima.
U gnijezdu su najčešće između dva i četiri ježića, no ponekad je tamo samo jedan, a ponekad i šestero mališana”, objašnjavaju.

“Vratimo se mi našim ježicama iz Kobiljaka. Odvezli smo ih u oporavilište za divlje životinje Zoološkog vrta grada Zagreba i tamo su pregledane. Utvrđeno je da su dobroga zdravlja, no budući da je vani zbog kiše proteklih dana sve jako vlažno, još će koji dan ostati na suhom. Odlaze u AWAP, a nakon toga će natrag u prirodu.
Ako vas zanima kako razlikovati ježa od ježice, slijedi odgovor. Po veličini. Ježice su dosta veće. Prave velike nježne mame”, dodaju.

 


Komentari