Autor najvećeg kipa na svijetu donosi Mahatmu Gandhija na Bundek

Nakon brojnih kipova postavljenih velikanima Zagreba i Hrvatske, čini se da će se u Zagrebu početi pojavljivati i kipovi posvećeni svjetskim ikonama. Tako će na šetnici uz zagrebačko jezero Bundek osvanuti kip, odnosno bista Mahatme Gandhija.

Ove godine obilježava se 150. obljetnica rođenja velikog indijskog humanista i borca za neovisnost Indije Mahatme Gandhija. U sklopu toga će se diljem svijeta održati brojne aktivnosti, a Zagreb je odlučio ovjekovječiti Gandhija bistom koju im je poklonilo Veleposlanstvo Republike Indije u Hrvatskoj.

Inače, autor biste je Ram Vanji Sutar, nagrađivani kipar koji je najpoznatiji kao autor najveće statue na svijetu – Kipa Jedinstva u indijskoj pokrajini Gujarat. Taj kip predstavlja Sardara Patela, prvog premijera nezavisne Indije i bliskog Gandhijevog suradnika. Kip Jedinstva visok je čak 182 metra, no zagrebački Gandhi bit će puno manji – bista će imati ‘samo’ 2,30 metara.

“Ove godine obilježava se 150. obljetnica rođenja svjetske ikone mira i nenasilja, istaknutog humanista i lidera pokreta za neovisnost Indije Mohandasa Karamchanda Gandhija, poznatijeg diljem svijeta kao Mahatma Gandhi. Podizanje spomenika na jezeru Bundek uklopit će se u brojne aktivnosti diljem svijeta koje se odvijaju njemu u čast”, obrazložili su iz grada postavljanje kipa.

Iz Grada su dodali i da se kip postavlja u čast Rama Natha Kovinda, koji je ove godine postao prvi indijski predsjednik koji je posjetio Hrvatsku.

Komentari