Astronomski iznosi od kojih se vrti u glavi: Pogledajte na što Bandić rasipa vaš novac

FOTO: Dražen Komar

 Novac građana grada Zagreba rasipa se kao od šale.

Milan Bandić u javnosti je izgradio sliku sebe kao gradonačelnika koji iznimno brine za grad Zagreb i potrebe sugrađana. Do kud seže njegov kult ličnosti imali smo prilike vidjeti nakon njegovog osvajanja šestog mandata na lokalnim izborima koji su iza nas. Pisali su mu tada građani pjesme i hvalospjeve čiji sadržaj oslikava fenomen Milana Bandića.

Nekritičko isticanje i obožavanje jedne osobe kao nepogrješivog političkog vođe društvenog napretka zorno se može iščitati iz redaka koje su mu tada ispisali građani.

Zašto je tome tako, nije teško dokučiti. Kako je Zagreb.info već pisao, Milan Bandić ima vrlo izražajnu socijalnu inteligenciju, koju stručnjaci definiraju kao sposobnost mudrog ponašanja u međuljudskim odnosima. To se očituje u njegovim prirodnim govorima, odnosu s običnim građaninom iz rubnih dijelova grada te njegovim neverbalnim gestama. Ova kombinacija ne samo da ga drži u gradonačelničkoj fotelji već 16 godina, nego i potiče građane da oko imena “Milan Bandić” stvaraju kult ličnosti. Točnije, kult ličnosti već je stvoren.

>>>‘Veliki vođa’: Građani Bandiću uputili čestitke nevjerojatnog sadržaja


Za to vrijeme, dugovječni gradonačelnik spominje se u brojnim aferama, uspješno odgađa suđenja, dijeli nikad izrealizirana obećanja o rješavanju ključnih gradskih problema te novac građana grada Zagreba rasipa kao od šale.

U posljednjih nekoliko mjeseci bio je široke ruke, a u idućim recima ćemo navesti samo neke stavke koje ste vi izdašnio financirali.

Tako je primjerice Milan Bandić vrlo galatno dodjelio 165 000 kuna violončelistici Ani Rucner za spot o Nikoli Tesli, koja je usput rečeno i gradska zastupnica, naravno, s njegove liste.

Na zastave, koje su mu nova strast, iz proračuna je potrošeno 350 tisuća kuna, odnosno tek će biti potrošeno toliko jer u taj iznos ulazi i njihovo održavanje. No, tu nije kraj priči sa zastavama. Naime, tvrtka koja će ih dizati i spuštati svoj će račun podebljati s 4 milijuna vaših kuna.

Na fontane je Bandić do sad potrošio 51 milijun kuna, a novi i nefunkcionalni rotor na Bukovačkoj platili ste preko 2 milijuna kuna, iako je natječajem bio predviđen duplo manji iznos.

Ovdje Bandić nije završio s trošenjem proračunskog novca. Naime, kako bi opravdao preimenovanje Trga maršala Tita, Bandić je pompozno najavio vraćanje biste Ive Lole Ribara, ali i sedmorice sekretara SKOJ-a. Koliko ćete ovaj hir platiti, još uvijek nije poznato.

Neki kvartovi još uvijek nemaju niti kanalizaciju

S druge strane, neki dijelovi grada još uvijek nemaju niti funkcionalnu odvodnju pa tako prilikom svake veće kiše poplave. Ovakva je primjerice situacija u Lučkom čiji stanovnici se s tim problemom bore već godinama. U pojedinim naseljima, stanovnici Lučkog u 21. stoljeću nemaju niti pitku vodu i kanalizaciju,  o čemu pišu gradonačelniku već 15 godina.

Problem sustava odvodnje oborinskih voda ima i  podvožnjak Škorpikova, iako tom prometnicom svakodnevno prolazi nekoliko desetaka tisuća automobila. Zapadni dio grada infrastrukturalno je zapušten pa tako, prilikom oborina, redovno poplavljuju Špansko i Gajnice.

Vijećnik Gradske četvrti Podsused – Vrapče, Dubravko Peroš, već godinama upozorava da u naselju Jarek također još uvijek nije riješena osnovna komunalna infrastruktura. Pola naselja nema vodu, dok druga polovica nema kanalizaciju.

Goruće probleme možemo naći i na istoku Zagreba, pa tako stanovnici Soblinca već puno desetljeće gradonačelnika mole za izgradnju nogostupa na Prepuštovečkoj cesti kojom osnovnoškolci hodaju do škole. Bandić je prije 5 godina ovaj problem obećao riješiti, no do dana današnjeg ništa nije napravljeno.

Treba li podsjećati na Jakuševec? Ipak, unatoč svemu nabrojanom, gradski zastupnici su na posljednjoj sjednici sami sebi izglasali naknade za rad političkih stranaka i nezavisnih nastupnika za što ćete im morati dati 2,5 milijuna svojih kuna.

No, svi navedeni problemi koji su tek mali djelić zagrebačkih muka, morat će pričekati. Sada su na redu satovi.

 

 

 

 

 

 

 

Komentari