Art Park Ribnjak ide dalje: Pogledajte što vas još čeka

FOTO: Borut Planinc

Sredinom lipnja svoju ljetnu priču Art park je preselio na novu umjetničku adresu – u najljepšu hladovinu zagrebačkog parka Ribnjak. Nova se lokacija za projekt koji je protekle tri godine svojim djelovanjem i programom obilježio nekoć potpuno zapušteni parkić kod Tomićeve ulice, pokazala kao pun pogodak. Središnja livada, odmah uz dječji park na Ribnjaku, postala je umjetnička galerija na otvorenom koju je oslikalo devet hrvatskih umjetnika, ljetni raj za ljubitelje stolnog tenisa te mjesto gdje se uvijek može ‘uloviti’ dobar Dj session, koncert, besplatna radionica, filmska projekcija, jutarnji sat joge ili se samo lijeno izležavati za sunčanog dana čitajući jedan od Frakturinih naslova uz instalaciju ‘Drvo za čitanje’.

Upravo iz tog razloga organizatori Art parka odlučili su ostati na Ribnjaku sve do 8. rujna čime su posjetiteljima pružili još puno razloga da ih nastave posjećivati u ovoj zelenoj oazi. U sklopu proširenja umjetničkog programa brojni hrvatski i inozemni umjetnici oslikali su zidove parka Ribnjak čime je na ovoj lokaciji stvorena prva street art galerija na otvorenome koja se može svakodnevno razgledati.

Do rujna još stignete uživati u raznim programima i radionicama. Tako primjerice svake subote u 9 ujutro možete prisustvovati satovima yoge.

Svaki sat yoge sastoji se od tehnika pranayama, asana i vođene duboke relaksacije na kraju kako bi vikend dočekali svježi, puni energije i s osmijehom spremni za daljnje izazove. Tijekom ljetnih termina izmjenjuju se Nikolina Kuhar , Krunoslav Šale, Matea Maršić i drugi učitelji iz zagrebačkih yoga studija Yoga Space i Dharma Yoga Center Zagreb – The House of Dharma. Svi su obučeni za učitelje yoge pod vodstvom njima velike inspiracije i učiteljice Sandre Petre Pintarić u Dharma Yoga Center Zagreb. Satovi su na donacije, a dobrodošli su svi – od početnika do naprednijih. Ponesite sa sobom udobnu odjeću i prostirku.

Art Park ima nešto i za filmofile. Tijekom kolovoza ponovno će nas veseliti dobri dokumentarci iz cijelog svijeta koji su odabrani iz programa KineDok Hrvatska , a u suradnji s Restart documentary ekipom. KineDok je zajednički projekt sedam europskih filmskih organizacija za alternativnu distribuciju kreativnih dokumentaraca. Održava se na često netipičnim lokacijama prikladnim za filmske projekcije – a kud ćete bolje od vedrog neba iznad Art parka. Iz programa KineDok 2019 donose 14 dugometražnih dokumentaraca, a među njima su festivalske uspješnice, kao i lokalni hitovi iz Češke, Slovačke, Mađarske, Rumunjske, Norveške, Bugarske i Hrvatske.

U subotu, 17.8., održat će se drugo izdanje Good Cause eventa pozivom svim posjetiteljima Art parka na dobro djelo! S ciljem da se pomogne udrugama koje svakodnevno brinu o napuštenim psima, kolektiv No balance je započeo s organizacijom ovog dog friendly fundraising programa gdje se putem donacija skuplja novac za pse u azilima ili po privremenim smještajima.

Ideja je da se svaki put pomogne drugoj udruzi, pa nakon što je u lipnju skupljen novac za
drage pse iz Udruge Rina, ovaj put donirat će se iznos za Udrugu za pomoć životinjama Smiješak za dom koja brine o psećoj kvaliteti života dok traje njihova potraga za novim domom. U tome im se može pomoći ubacivanjem novčanih donacija u jednu od kutija koje će se za vrijeme eventa nalaziti kod DJ pulta i na šankovima. Osim poslastica, u pripremi su loptice za one aktivne, pune zdjelice za vodu i hranu te biorazgradive vrećice da se park održi čistim. Muziku biraju poznate lokalne DJ snage i vlasnici pasa: FM, Jan Kinčl, Oberön i Sladoled.

U suradnji s Melita Omeragic aRT organiziraju se i likovne radionice za male, ali i one malo veće koji žele probuditi uspavanu kreativnost, u prekrasnoj hladovini Art parka na Ribnjaku. Ima li išta kreativnije od prirode i boravka pod zelenim krošnjama stabala? Radionice će se odvijati tijekom kolovoza, potpuno su besplatne i uključuju sve materijale.

“Changing the world from my neighborhood“ je projekt odobren u sklopu programa Europske snage solidarnosti, realizira se u periodu od 1. siječnja do 31. prosinca 2019., u 3 dvomjesečna ciklusa aktivnosti po desetoro međunarodnih volontera, uvijek iz različitih država, provodi radionice interkulturalne edukacije za djecu grada Zagreba, u suradnji s Knjižnicama grada Zagreba, nekoliko osnovnih škola, te Isusovačkom službom za izbjeglice (JRS) i Art Parkom.

Radionice interkulturalne edukacije namijenjene su djeci osnovnoškolskog uzrasta, s naglaskom na niže razrede te će djeca imati mogućnost iz prve ruke naučiti nove informacije i praktična znanja tipična za države iz kojih volonteri dolaze. U ovom ciklusu sudjeluju volonteri iz Bugarske, Cipra, Danske, Italije, Latvije, Mađarske, Njemačke, Slovenije, Španjolske i Švedske.

Organizatori mole da se prije dolaska na radionicu prijavite na link kako bi volonteri mogli pripremiti odgovarajuću količinu radnih materijala.

Karibu coffee fest, mali festival posvećen kavi i svim njezinim okusima i čarima, traje od 29. do 31. kolovoza. O tome će govoriti gosti iz Berlina i Etiopije, a kroz predavanja i interaktivne evente na različitim lokacijama u Zagrebu, između ostalog i u Art parku, posjetitelji će puno naučiti.

U četvrtak, 22.8., u Art park stiže Ana Antonova i sa sobom donosi fini mekan „Caramel“ zvuk. U jesen 2017. osmišljen je glazbeni program pod nazivom „Caramel“ u riječkom Tunelu, večer rezervirana za žanrove u kojima je često nemamo priliku slušati, a to su zapravo žanrovi koji su Antonovu kao teenagera i uveli u svijet elektronske glazbe; od nu jazza, nu soula do jazz house-a, no nije isključeno da vas tijekom večeri neće provesti kroz žanrove sve do njenog današnjeg prepoznatljivog zvuka. „Caramel“ je savršena podloga za vruću zagrebačku večer u Art parku na Ribnjaku. Udobno se smjestite u ležaljke, a Ana će se pobrinuti da zamješa savršeno ljepljivu glazbenu podlogu.

Program će se još nadopunjavati, a sve informacije pratite putem Facebook stranice.


Komentari