ARHITEKTI SE OBRUŠILI NA BANDIĆA: ‘Kod nas gradski projekt znači da se radi mimo pravila, mimo regula. Ne moraš imati plan’

wiki

Više od 300 arhitekata poslalo je prije dva tjedna Milanu Bandić dopis u kojem su naveli sve njegove propuste.

Prvi među njima je Cvjetni trg. Otkad je proveden arhitektonsko-urbanistički natječaj prije Univerzijade, od tada se rušilo i gradilo, dok se struku nije ništa pitalo.

>>>GRADONAČELNIK BANDIĆ O AFERI CVJETNI I FONTANAMA: ‘Ja sam odgovoran i kad golub krepa na Jelačić placu’

Tihomir Jukić, predsjednik područnog odbora Zagreb HKA, kazao je kako su mnoge stvari koje su se tu dogodile, dvije ili tri promjene na Trgu, rađene mimo projekata koji su bili dostupni javnosti.

“Zamijenjena je plodna ploha od betonskih elemenata u granitne onog časa kad je nastao shopping centar. Rađene su nadstrešnice, pa se sada rade terase. Problem je u proceduri, a to da je za javni prostor mora biti arhitektonsko-urbanistički natječaj”, objasnio je.

>>>CVJETNI BEZ CVIJEĆA: Gradnonačelnik dopustio podizanje metalnih terasa, ali cvjećari mu smetaju

S obzirom na to da je Bandić godinama najavljivao da će Zagreb biti bolji od Beča, u tome je, smatra Jukić, djelomično i uspio, no na drugi način: dok Zagreb ima 50-60 gradskih projekata, europski gradovi poput Beča i Osla imaju 10-13 jer grad to kontrolira.

“Kod nas gradski projekt znači da se radi mimo pravila, mimo regula. Ne moraš imati plan”, kaže Jukić.

>>>ZRINKA PALADINO RAZOTKRIVA: ‘Cvjetni trg se događa i na Britancu’

Tunel Grič

Drugi slučaj je Tunel Grič, projekt koji se ni nakon 11 godina, kada je bio naručen, nije realizirao, a ovdje se trebao nalaziti Muzej osjeta.

“Dobili smo jedan tunel, jedan prolaz. Ne znamo uopće tko ga je radio. Projektant koji je to radio još je uvijek pod postojećim ugovorom, pokušava doći do osnovnih informacija. Nitko ne zna što će opet biti tu. Zaobiđena je kompletna javnost”, tvrdi Jukić.

>>>ODRIČE LI SE GRAD TUNELA GRIČ? Tek su ga obnovili, a već su zanemarili milijunsku investiciju

Sindikat biciklista/ Luka Stanzl/PIXSELL
Sindikat biciklista/ Luka Stanzl/PIXSELL

Europski trg

Treći je slučaj Europski trg gdje arhitektonsko-urbanistički natječaj nije ni proveden.

Jukić smatra da je rješenje ovog prostora očito bila neka direktna pogodba, a zaobiđena je struka koja daje svoje rješenje za ovakav prostor, unatoč nizu nespretnih detalja; od hrvatske kocke koja pritišće europsku zvijezdu, povijesnog kadelabra, pa do klupica koje gledaju u prizemlje zgrade.

“Jedan od osnovnih problema je spoj dviju prometnih ulica koje je naglo netko proglasio trgom. Tako da ovaj trg još uvijek traži svoj identitet u gradu”, pojašnjava Tihomir Jukić, piše RTL.

Britanski trg

Četvrti slučaj je onaj Britanskog trga. Natječaj je proveden još 1997. godine, no ne realizira se, a da se pita struku, fontane ovdje nikad ne bi bilo.

>>>REAKCIJA STRANKE PAMETNO: ‘Problem uređenja Britanskog trga posljedica je sustavne nebrige za razvoj i uređenje Zagreba’

“Britanac se smatra kao prometni terminal, okretište i kao tržnica. Kao takav je bio planiran sa svim potrebnim parkiranjem, garažiranjem, snabdijevavnjem, uređenjem okolnog prostora. Nikako da shvate da jedan javni prostor ne čini samo uređenje plohe, nego ga čine ljudi, sadržaj i aktivnosti koje se događaju na njemu”, smatra Jukić.

>>>ŠTO ZAGREPČANI MISLE O BRITANCU? ‘Mi iz Donjeg grada šutljiva smo većina, zaustavimo uništavanje trga!’

Hrvatska komora arhitekata ima javnu ovlast i dužna je skrbiti se o kvaliteti prostora, zato apeliraju da ih se u odluke o tim istim prostorima i uključi.


Komentari