ARHITEKTI O SLJEMENSKOJ ŽIČARI: ‘Izgleda kao šaka u oko, ekocid. Ovo je čista samovolja gradonačelnika’

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

“Vidio sam samo slike i ne usudim se ni otići pogledati uživo što je napravljeno. Slike izgledaju i strašno i tužno. To nema nikakve veze ni s čim. Prostor je potpuno devastiran”. Tim je riječima arhitekt i urbanist Niša Božić opisao sljemensku žičaru, piše Index.

Do sada je u izgradnju uloženo 596 milijuna kuna, a radovi još uvijek nisu gotovi. Tom iznosu već sada treba pribrojiti 112 milijuna kamata na kredit pa se slobodno može reći da se žičara ozbiljno približila cijeni od 100 milijuna eura, navodi isti portal.

“Kao da je pao neki dio svemirske stanice. Stara žičara je bila pažljiva prema okolišu. Ova nije”, dodao je Božić, a štedio je nije ni arhitekt i potencijalni kandidat za gradonačelnika Otto Barić. Smatra da je zgrada hipertrofirana i nije mu jasno za koga se gradi.

“Ako je za skijaše koji će skijati na onoj smiješnoj stazi, onda ova žičara to odradi za sat vremena, a ako je ovo tzv. posjetiteljska žičara, onda je potpuno pogrešno projektirana”, kazao je i dodao da sve izgleda kao “šaka u oko” te da je ovo “čista samovolja gradonačelnika”.

Povjesničarka umjetnosti Snješka Knežević tvrdi da je “nametljiva” te da “formom i dimenzijama ponižava sredinu u koju kao da je pala iz nigdine”.


“Kome je potrebna takva nazovi atrakcija? Megalomanskom ukusu inicijatora – ili točnije: gospodara grada. Kao Zagreb, ne samo nakon potresa nego i prije, tako je i Medvednica sa Sljemenom jadna slika nekulture koja se kao mrkla nevolja nadvija nad grad i sve nas”, zaključila je dodavši da je zbog nje napravljen svojevrsni ekocid, prenosi Index.

Komentari

loading...