Arhitekti i urbanisti opet kritizirali izmjene GUP-a: ‘Sve važno za Zagrepčane može se provesti postojećim planom’

Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Hrvatska komora arhitekata, Udruženje hrvatskih arhitekata, Udruga hrvatskih urbanista, Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata, Društvo arhitekata Zagreba i Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu opet su se oglasili na temu Generalnog urbanističkog plana grada Zagreba i ocijenili da GUP-u nisu potrebne izmjene koje predlaže gradonačelnik Bandić kako bi se realizirali projekti od važnosti za građane Zagreba.

“Naglašavamo da se svi ključni projekti od važnosti za Grad i građane grada Zagreba mogu provesti prema već važećem Generalnom urbanističkom planu te ne postoji niti jedan jedini razlog zbog kojeg bi hitno donošenje izmjena i dopuna bio imperativ, a pogotovo ne pitanje opstanka ili napretka grada Zagreba”, napisali su u priopćenju.

Neke od najvećih tema vezane uz izmjene GUP-a bile su budućnosti Velesajma i Hipodroma, za koje se strahuje da će izgubiti svoju funkciju i biti prenamijenjene u čisti izvor zarade.

“U tom kontekstu, čak i projekt Grada u gradu, tzv. zagrebački Manhattan, na kojem je najveći fokus javnosti, moguće je u većem dijelu provesti dovršenjem započete procedure Gradskog projekta Zagrebačkog Velesajma. Prostor Hipodroma, prvenstveno zbog neusklađenosti s planom višeg reda, ali i kao vrijedan gradski prostor, nužno je ostaviti u sportsko-rekreacijskoj namjeni. Kroz anketni urbanistički natječaj, kao pripremu za novi GUP, može se istražiti koje sadržaje od javnog interesa i njima odgovarajuće je moguće planirati na tom prostoru, u cilju umanjenja potencijalne apartmanizacije i njenih negativnih posljedica poznatih iz drugih gradova Hrvatske. Takav prostor pogodan je za sve vrste javno dostupnih sportsko-rekreacijskih i društvenih sadržaja te treba postati jedan od glavnih društvenih atraktora novog gradskog centra”, ocijenili su arhitekti.

Što se tiče izgradnje novih podzemnih garaža, arhitekti su naglasili da su postojećim GUP-om već određeni prostori za četiri nove garaže, a gradnju novih garaža na Šalati i Dolcu smatraju nepotrebnim i štetnim.

“Prometna studija, izrađena kao parcijalna analiza kapaciteta podzemnih garaža i parkirališta u Donjem gradu,  predlaže dvije nove javne garaže na Šalati i Dolcu, na prostorima koji su prometno već sada snažno opterećeni i teško dostupni. Takav pristup ne možemo pozdraviti. Za dugoročno rješavanje ovog problema nužno je cjelovito promišljanje i donošenje strategije razvoja prometa koja bi bila sastavni dio Strategije razvoja grada Zagreba, a sve s ciljem usklađenja sadržaja koji usmjeravaju dnevne migracije na koridore javnog prometa”, stoji u priopćenju.

Osvrnuli su se i na prijedlog izgradnje novog Nacionalnog stadiona u Blatu te ukazali da je nejasno zašto se u isto vrijeme priča o rješenju stadiona u Maksimiru.

“Ni jedno ni drugo rješenje nije opravdano i ne može stručno biti prihvatljivo bez kvalitetnog promišljanja potrebnih kapaciteta, prometne povezanosti i budućih korisnika stadiona u cilju potpune održivosti”, napisali su.

Arhitekti su upozorili i da se izmjenama GUP-a pod veliki rizik stavljaju zelene površine u jedinim preostalim gradskim „džepovima“ zelenila sa Medvednice: Tuškanca, Pantovčaka, Mullerovog brijega i Šalate.

Pozvali su gradske zastupnike da institut amandmana, koji im je zakonom omogućen, ne koriste za takozvane „točkaste“ izmjene i dopune GUP-a.

“Tim postupcima oni direktno utječu na povećanje vrijednosti nekretnina i pogoduju vlasnicima pojedinih zemljišta. Institut amandmana treba koristiti iznimno i samo onda, kada iza prijedloga stoje stručno utemeljeni i znanstveno dokazivi argumenti”, dodali su.

“Donošenjem izmjena i dopuna GUP-a bez ovih usklađenja, a prema prezentiranom u zadnjoj ponovnoj javnoj raspravi, gradski zastupnici bi napravili nepovratnu štetu gradu Zagrebu i njegovim građanima te otvorili mogućnost nekontroliranih ekscesa s trajnim posljedicama za prostorni razvoj, identitet i sliku grada Zagreba”, stoji u zaključku priopćenja.


Komentari