ARENA ZAGREB USKORO ŠIRI POSLOVE: Plan za profitabilnost uključuje male i velike događaje

en.wikipedia.org

Direktor Arene Zagreb, Sretan Šarić, objasnio je kako misle zadržati pozitivan trend poslovanja. 

Arena Zagreb, zagrebačka najnovija sportska i koncertna dvorana, ove je godine privukla veliki broj posjetitelja nizom događanja, poput UFC borbi, ali i velikih svjetskih izvođača. Direktor Arene Zagreb, Sretan Šarić, za Poslovni.hr otkrio je planove kojima Arena želi zadržati pozitivan trend poslovanja i povećati profitabilnost ubuduće.

Inače, strani izvođači, poput Beyonce, Lady Gage i Iron Maidena, privuku između 16.000 i 18.000 posjetitelja, a koncerti hrvatskih izvođača od 14.000 do 16.000 posjetitelja. Među sportskim događajima koji su privukli najveći broj posjetitelja izdvaja svjetska i europska prvenstva te nedavno održan sportski spektakl UFC.

Imate li ugovorenih suradnji za dvoranske sportove?

Zasad je sigurno da će se u Areni Zagreb odigravati utakmice Lige prvaka u rukometu, kojima je domaćin PPD Zagreb. Pregovaramo o Europskom kupu u borilačkim sportovima.

Što je s održavanjem hladnog pogona u razdobljima između događanja?

Troškovi hladnog pogona u razdobljima kad nema događanja ulaze u operativne troškove objekta. Oni se izračunavaju na godišnjoj bazi, a dio su temeljnog ugovora između vlasnika i zakupnika objekta. Kad govorimo o popunjenosti Arene i broju događanja, važno je istaknuti da jedno događanje podrazumijeva razdoblje od nekoliko dana jer uključuje i pripremni i raspremni period. Ljetni su mjeseci razdoblje u kojem ne možemo očekivati događanja jer nas zbog godišnjih odmora i velikih troškova klimatizacije dvorane u pravilu organizatori izbjegavaju. Profitabilnost Arene Zagreb može gledati na dva načina. Prema izračunima kroz najam i podzakup dvorane bilo bi potrebno 215 dana godišnje da bismo govorili o profitabilnosti. Profitabilnost podružnice Arena Zagreb možemo ostvariti i kroz samostalnu organizaciju te suorganizaciju događanja. Uz određene rizike koje nosi priroda takvih projekata, smatramo da bi uz samostalnu organizaciju bila potrebna dva do tri koncerta velikih svjetskih imena da bismo mogli govoriti o profitabilnosti.

Koje ste korake poduzeli u tom smjeru?

Ove je godine dovršena investicija postavljanja pregradnih sustava i zastora, što omogućuje održavanje sajmova, kongresa i manjih koncerata koji bi dvorani trebali donijeti i profit. Planiramo suorganizacije događaja, želimo se vremenom profilirati kao promotori i započeti samostalnu organizaciju događanja. Važno je napomenuti da planiramo prihode i od iznajmljivanja poslovnih prostora. U Areni Zagreb nedavno su, naime, otvoreni i sportsko-rekereacijski sadržaji poput teretane, boksačkog kluba i fizioterapeutske ordinacije, što uvelike pridonosi kvaliteti sadržaja i imidžu dvorane, piše Poslovni.hr. 


Komentari