APSURDNOST ZAGREBPARKINGA! Dignuli automobil slijepom čovjeku: ‘Već mi je puna kapa…’

Foto: Damjan Tadic / CROPIX/Ilustracija

Osobi sa stopostotnim invaliditetom i osnivaču Zaklade “Čujem, Vjerujem, Vidim”, Mirku Hrkaču, prošle je godine u rujnu služba za premještanje vozila Zagrebparkinga, podignula automobil u Kačićevoj ulici i naplatila mu kaznu. No, ta bi priča već odavno završila, da Hrkač nije imao važeću oznaku pristupačnosti, koja je bila istaknuta na njegovom vjetrobranskom staklu.

Hrkač se žalio Gradskom uredu za promet, Zagrebparkingu, pa čak i Uredu gradonačelnika, no problem se nikada nije riješio, a za razlog intervencije službe za premještanje vozila, naveli su da mu je oznaka požutjela, pa da datum isteka više nije bio vidljiv, piše Jutarnji.

Budući da mu je stiglo rješenje pred ovrhu, Hrkač nije imao izbora, pa je platio 500 kuna kazne, ali je ostao nezadovoljan. Oznaka pristupačnosti vrijedi pet godina te je zbilja moguće da se njen izgled nakon nekog vremena promijeni, no Hrkač ističe da on jednostavno nema utjecaja kako će ona izgledati nakon nekoliko godina.

‘Ljut sam, ne kužim to njihovo…’

“Već mi je puna kapa. Iz Prometnog redarstva su govorili da će riješiti, no onda mi prije par dana stigne prijedlog za ovrhu”, rekao je Hrkač za Jutarnji dodajući da je upitao nadležni sektor zašto nisu kontaktirali ured koji izdaje znakove, da bi dobio odgovor da postoje njihove zlouporabe, pa redari moraju reagirati na svaku sumnju.

“Ljut sam, ne kužim to njihovo… Pa ako ste mi izdali znak, možete provjeriti je li valjan”, govori Hrkač pitajući se zašto nisu poništili kaznu, ako su znali da je došlo do greške. Iz Graskog ureda su mu odgovorili da ne mogu ništa ako je “pauk” digao auto i sve je otišlo u Zagrebparking, a Jutarnji doznaje da službenici Odjela prometnog redarstva nemaju ovlasti za poništenje utvrđenog prometnog prekšaja, već se može pisati prigovor u roku osam dana, pa o slučaju onda odlučuje Općinski prekršajni sud.

Svake godine mora dokazivati istu stvar

Automobil je dobiven kao donacija Hrkačovoj Zakladi od autokuće TRCZ te se koristi od 2013. godine. Hrkača u tom vozilu prevoze kolege kada je to potrebno, a često se nakratko i preparkiravaju s parkirnog mjesta Zaklade u obližnje ulice, kada je to potrebno, a zbog znaka pristupačnosti, to mu je i dozvoljeno.

“Sad sam već napravio novi znak, pošto je stari istekao. Za to posebno odobrenje moram im dostaviti i znak pristupačnosti i rješenje na temelju kojeg je on izdan. Po meni je to apsurdno”, kaže Hrkač dodajući da znak vrijedi pet godina, a odobrenje jednu, pa im sad svake godine mora dokazivati istu stvar, a uz to sve i plaćati obaveznu proceduru.

 


Komentari