APSURD SUSTAVA: Mladić tri mjeseca pozitivan na koronu, a ne može napraviti potrebne pretrage!

Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Mladić iz Ploča ne može obaviti potrebne pulmološke preglede jer je već tri mjeseca pozitivan na koronavirus. Iako radi i redovito dolazi u kontakt s drugima, ne puštaju ga na pregled dok mu test ne bude negativan.

Ivo Brajlović (25) za 24sata je ispričao kako se u prosincu prošle godine zarazio koronavirusom i završio na hitnoj. Temperatura mu je narasla do čak 40 stupnjeva, a na plućnom odjelu u KB-u Dubrava utvrđeno je da ima tešku upalu pluća. Završio je na kisiku, a nakon 12 dana je pušten kući.

Zbog atrofije mišića koju je zaradio zbog dugog ležanja preporučen je na online grupu za plućnu rehabilitaciju. Početkom veljače dovoljno se oporavio da bi se mogao vratiti na posao. No, na kontrolni pregled kod pulmologa ne može otići, jer je PCR test ispao pozitivan.

“Za 24. veljače imam termin pregleda kod pulmologa, što bi ujedno značilo da bi toj koroni trebao doći kraj, bar za mene, ako sve bude dobro. Na mail sam dobio uputnicu i naputak da moram posjedovati PCR test – negativan, kako bih mogao pristupiti pregledu. Jasno mi je da netko, tko nije prebolio koronu treba imati negativan test, ali ja, koji sam prebolio koronu, na ultra težak način, moram imati negativan test“, ispričao je Ivo.

Zbog pozitivnog testa Ivo nije mogao obaviti potreban pregled kod pulmologa, iako je uredno obavio druge testove.

“Bio sam naručen kod pulmologa u Rockefellerovoj. Nazvao sam ih jer sam dobio pozitivan test, objasnio sam doktoru sve, a on mi je rekao da zna da nisam zarazan, ali da imam pozitivan test pa da me ne može primiti. Javio sam se obiteljskoj doktorici koja mi je rekla da odem na pregled, zvao sam centralu bolnice. Tamo su mi rekli da nazovem ujutro idući dan pa će mi onda reći što da radim. Ni to nije bilo točno, nitko ne zna što bih ja sad trebao, samo mi govore da ne mogu na pregled kod pulmologa jer imam pozitivan test makar nisam zarazan. On me ne može primiti, a ja najnormalnije jutros vadim krv i idem na rendgen” ispričao je.

Pulmolog Saša Srića zaključio je da je moguće da je pacijent pozitivan i tri mjeseca nakon zaraze, ali da je sigurno da nije zarazan.

“Ne postoji razlog zašto ga ne bi pulmolog pregledao. Moguće je da je pozitivan i tri mjeseca nakon, pogotovo ako je bio u teškom stanju. To nije često, ali zna se dogoditi da u pacijentovom tijelu i dalje postoje ostaci neaktivnih virusa. Procjena po kojoj se očekuje da on ima negativan test je suluda. Po meni je to diskriminatorno, znamo smjernice koje su propisane. Znamo da nakon 10 dana pacijent više nije zarazan, a nakon skoro tri mjeseca tražiti negativan test, to je suludo. Apsurdno je da ga se ne primi”, zaključio je Srića za 24sata.

Komentari