APEL MAJKI ODGAJATELJICA, PRIJETE IM OVRHE: ‘Rade protuzakonito jer dječji doplatak nije primanje’

rareandbeautifultreasures.com

Majke odgojateljice iz FINA-e su danas izašle s gorkim okusom u ustina.

Podsjećamo, 31. kolovoza na Gradskoj skupštini podržana je i izglasana mjera o statusu roditelja odgajatelja.

>>>STATUS ODGOJITELJICE: Djeca se ispisuju iz vrtića, roditelji daju otkaze

No, majke odgajateljice dočekalo je neugodno iznenađenje kad su im u Fini rekli da moraju dokazati da su im to jedina mjesečna primanja, inače će i naknada u cijelosti otići pod ovrhu.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Glavni uvjet za dobivanje novčane pomoći je da je roditelj, koji traži status odgajatelja, nezaposlen te da u kućanstvu živi s najmanje troje djece od kojih najmlađe još uvijek ne ide u osnovnu školu. Za provedbu ove mjere do kraja ove godine Grad Zagreb osigurao je u proračunu 10 milijuna kuna.[/box]

Ogorčene majke

U redakciju 24sata javilo se još zabrinutih majki koje su Gradu Zagrebu poslale zahtjev da im se odobri status majke odgojiteljice. Očajne su, kažu, jer iznimno velikom broju majki koje postaju odgojiteljice prijete ovrhe na čekanju. Nadale su se da će naknada koju će dobivati od Grada Zagreba možda biti izuzeta od ovrha, no nailazile su na proturječne informacije.

Tako je Sandra za 24sata ispričala da se mora odreći dječjeg doplatka i novčane pomoći za treće dijete od 9 000 kuna godišnje koju dobiva od Zagrebu, a napomenuli su joj da na njoj poreznoj kartici mora biti – nula. Također, kaže da su joj u gradskoj upravi rekli da 90 posto majki odgojiteljica ima ovakvih problema s Finom i da su im računi blokirani. Smatra da je Grad učinio što je mogao, pa su naknade sjele čak i ranije nego što je bilo obećano. Tako su majkama htjeli uplatiti na zaštićeni račun, no Fina im to nije dopustila, piše 24sata.

“Rade protuzakonito jer dječji doplatak nije primanje”, objašnjava ogorčena majka.

Poznato je da postoje primanja koja su u potpunosti izuzeta od ovrhe, poput rodiljne naknade, dječjeg doplatka i roditeljske novčane potpore.

>>>MILAN BANDIĆ OTKRIO PRAVU CIFRU ZA MAJKE ODGOJATELJICE: ‘Crkli bi, a ne bi istinu rekli’

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]U Ministarstvu pravosuđa, u čijoj je ingerenciji Ovršni zakon, kažu da naknada majke odgojiteljice ne spada u tu posve zaštićenu kategoriju. Zakon omogućuje zaštitu dijela primanja otvaranjem zaštićenog računa u nekoliko slučajeva, a jedan od njih je kad netko ostvaruje drugi dohodak koji ima karakter jedinog i stalnog novčanog primanja. Pod pojmom “drugi” misli se da nije riječ o plaći, mirovini, primicima od samostalne djelatnosti ili obrta i slično.[/box]

Naknada za majku odgojiteljicu tretira se kao drugi dohodak koji ima karakter jedinog primanja, ali u tom slučaju doista na poreznoj kartici ne smije biti nikakvih drugih primitaka, poput dječjeg doplatka ili pomoći za treće dijete. Iz tog bi se razloga majke morale toga odreći ili prebaciti na oca djeteta ako žele u zakonski određenom dijelu zaštititi naknadu za odgojiteljicu koju im daje Grad.

>>>BANDIĆ IMA NOVE PLANOVE: Za ‘majke odgajatelje’ predložit će drugi naziv i veći novčani iznos

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Da je riječ o jedinom primanju, majka može dokazati tako da otiđe u Poreznu upravu i zatraži takozvanu javnu ispravu. Tom javnom ispravom Financijskoj agenciji dokazuje da je doista riječ o jedinom primanju i onda bez ikakvih zapreka može otvoriti zaštićeni račun.[/box]

Na zaštićeni se račun inače isplaćuje iznos od dvije trećine prosječne neto plaće u Hrvatskoj. Ako je primanje manje od prosječne plaće, zaštićeni dio iznosi dvije trećine tog primanja, a to bi u slučaju naknade bilo 3500 kuna.[/box]

>>>PRVIH 100 RJEŠENJA ZA MAJKE ODGOJITELJICE: U mjesec dana ispisano 800 djece iz vrtića

Apel majki urodio plodom

Nakon što je u 24sata i na RTL-u objavljena priča o majkama odgajateljicama s blokiranim računima, nekoliko majki javilo se RTL-u kako ih od ranih jutarnjih sati nazivaju iz FINA-e da mogu doći i otvoriti zaštićene račune.

Koje uvjete je potrebno ispuniti?

Sve ovo će ipak biti moguće samo uz određene uvjete. Ističe se kako je po godišnjoj prijavi poreza na dohodak moguće ostvariti navedeni povrat uplaćenog poreza i prireza, ukoliko osoba ne ostvaruje oporezive primitke iz drugih izvora, nije koristila porezne olakšice, ukoliko nije evidentirana kao uzdržavani član obitelji, odnosno ukoliko udovoljava ostalim poreznim propisima.

Naravno, treba naglasiti da je porezni status svakog roditelja odgajatelja individualan, što može utjecati na visinu iznosa povrata sredstava.

Glavni uvjet za dobivanje novčane pomoći je da je roditelj, koji traži status odgajatelja, nezaposlen te da u kućanstvu živi s najmanje troje djece od kojih najmlađe još uvijek ne ide u osnovnu školu.


Komentari