APEL HRVATSKIH LIJEČNIKA MINISTRIMA: Sve veći broj napada pacijenata nad zdrastvenim djelatnicima

Pexels / Ilustracija

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) javnim se pisom obratila ministru pravosuđa Anti Šprlji s ciljem pravne zaštite zdrastvenih djelatnika, ali i svih službenika u javnim službama.

Liječnici su bili potaknuti čestim napadima u bolnicama diljem Hrvatske, točnije ovog mjeseca u Zadru i u Osijeku, a u otvorenom pismu, koje potpisuje tajnik Udruge Ivan Vukoja, HUBOL naglašava kako nije riječ o izdvojenim slučajima već navjerojatnije o usvojenim obrascima ponašanja koji zdrastvene djelatnike stavljaju u nezavidan položaj. Naglasili su kako situacija postaje teško podnošljiva jer se dogodio velik broj prijavljenih napada na liječnike na radnom mjestu, a tako nešto zahtjeva hitnu reakciju. Ovi nemili događaji nerijetka su pojava u bolnicama u gradovima cijele Hrvatske – Zadar, Slavonski Brod, Ražanac, Dubrovnik, Pula, Bjelovar.

[box type=”note” align=”” class=”” width=””]HUBOL napominje kako je prema podacima iz Svijeta sigurnosti objavljenim u prosincu 2015. broj verbalnih i fizičkih napada na zdravstveno osoblje je u porastu. Godine 2013. zabilježeno je 169, dok je u 2014. godini zabilježeno 794 verbalna napada na zdravstveno osoblje. Čak 122 fizička napada zabilježena su u 2014., za razliku od 99 napada u 2013. godini.[/box]

Slučajeva napada bilo je i u Zagrebu, pa je tako 2008. godine u KB Sestre Milosrdnice nožem bio napadnut neuropsihijatar, koji upozorava na važnost zaštite lijenčika. Godinu dana kasnije u KB Dubrava u hitnoj kirurškoj ambulanti obrađivan je muškarac, koji je već tada bio u pratnji djelatnika MUP-a. Prijetio je medicinskom osoblju škarama i kontaminiranim iglama tijekom obrade, a uspio je oteti vatreno oružje policajcu i tako ugroziti osobe u službi i prisutne djelatnike MUP-a. Osoblje koje je tada bilo prisutno doživjelo je psihičku traumu, a dežurna liječnica ozlijedila je ligamente koljena. U KBC Zagreb često se događaju sukobi u kojima strada ostalo osoblje, što je bio slučaj iz 2010. godine kada je suprug pacijentice metalnom kutijom, kojom je htio pogoditi liječnika, slučajno pogodio časnu sestru.

HUBOL je u otvorenom pismu podsjetio da je ministarstvo pravosuđa od ministarstva zdravlja u ožujku ove godine dobilo Prijedlog zakona o dopunama kaznenog zakona, no do danas on nije upućen u pravnu proceduru, zbog čega se ovakvi događaji, sukobi i napadi nisu spriječili, prenosi direktno.hr.

Također, Udruga traži promjenu Kaznenog zakona, da se u 87. stavku 3. iza riječi ‘samouprave’ dodaju riječi ‘službenik u javnim službama’ te u članku 315. stavku 1. iza riječi sloboda dodaju riječi ‘službenika u javnim službama’. Također traže striktno poštovanje članaka 138. i 139. Kaznenog zakona Republike Hrvatske na zdravstvene radnike u zdravstvenim ustanovama, odnosno službenike u javnim službama.


Komentari