APEL ČISTOĆE: Nedostaje 1900 kanti i kontenjera

Facebook/ Zakaj volim Špansko

Apelirali su i na građane da počnu s razvrstavanjem otpada.

Od kad se promijenio raspored odvoza otpada građani grcaju u smeću. U kontenjerima nema mjesta pa nemaju kuda s njime nego na pod. Svakodnevno se u zagrebačkim gupama na Facebooku pojavlju fotografije zatrpanih kontenje, ali nema ni riječi o vraćanju straog raspored odvoza.

Ipak, čini se da su i Zagrepčani u nečemu zakali, a to je recikliranje. U Čistoći su  napravili analizu od kako su od 1.kolovoza smanjeni računi za 30 posto, ali i broj pražnjenja kanti s tri na dva puta tjedno, prema kojoj se reciklaža nije nimalo povećala.

Umjesto očekivanog – da će građani razvrstavati papir, staklo i plastiku i odnositi ih u zasebne spremnike, utvrđen je porazan podatak: građani su u kante za miješani otpad u odnosu na isti mjesec prošle godine bacili čak 735 tona više, što je povećanje od 4 posto. Dnevno je to oko 30 tona za čiji su odvoz morali svakodnevno angažirati još tri kamiona, piše Večernji. 

“U kolovozu je na 1900 lokacija prikupljanja miješanog komunalnog otpada utvrđen višak od 410 tisuća litara izvan kontejnera i kanti, što je otprilike 373 spremnika od 1100 litara”,  kazala je Marina Lovrečki, direktorica Čistoće. Dodala je da na teren izlaze i po pozivima građana koji prijavljuju lokacije s viškom smeća kako bi otpad ostavljen izvan kontejnera bio što manje na ulicama. S obzirom na porazne brojke, Lovrečki je kazala da Čistoća apelira na građane da povećaju razvrstavanje, dok su oni donijeli plan povećanja broja zelenih otoka.

Odvajat će se i biootpad

“Počeli smo na kritične lokacije na kojima je utvrđen višak otpada pokraj spremnika postavljati dodatne spremnike za papir kako bismo potaknuli građane na više razvrstavanja jer procjenjuje se da je udio papira u miješanom otpadu od 25 do 30 posto”, započela je.

“Nakon toga krenut ćemo u podjelu još 4600 spremnika za papir u gradskim četvrtima Novi Zagreb-zapad, Trešnjevka-sjever, Sesvete i Donja Dubrava”,  najavila je Lovrečki. Istaknula je da će nakon toga od korisnika koji su izrazili želju za izdvajanjem odvoziti i biootpad, što bi mogao biti uvod u veće recikliranje i te sirovine. Lovrečki je rekla da promjenu učestalosti sakupljanja miješanog komunalnog otpada treba gledati kao samo jedan segment unutar cjelovitog sustava gospodarenja otpadom u Gradu čiji je krajnji cilj racionalno gospodarenje svim vrstama otpada.

U Čistoći su kazali i da je počela podjela 5000 kanti stanovnicima Peščenice, Žitnjaka, Gornje i Donje Dubrave te Podsuseda i Vrapča od kojih se otpad dosad sakupljao u vrećicama, a ove subote otvara se i novo mobilno reciklažno dvorište u Listopadskoj ulici na Vrbanima.

Čistoća je istovremeno raspisala i natječaj kojim će za 13 milijuna kuna kupiti još kontejnera za plastiku, papir, staklo i tekstil, a koji bi se na gradske ulice mogli rasporediti sredinom 2017. godine.

“Sustav će dosegnuti planiranu razinu kada proširimo mogućnost odvojenog sakupljanja različitih vrsta otpada“,  izjavila je Lovrečki.

>>>GRADSKI HSLS PROZVAO GRADONAČELNIKA: ‘Ovakav odvoz otpada ugrožava zdravlje, devastira prostor i stvara divlje deponije’

>>> ODVOZ OTPADA: Došli niži računi, a pretrpane kante i kontejneri većini građana zadaju glavobolje

>>>GRAD SMEĆA: Novi raspored odvoza otpada i dalje stvara probleme (FOTO)


Komentari