Aparati za poništavanje karata ne rade, a ima i manje kontrolora? Provjerili smo u ZET-u što se događa

Ilustrativna fotografija (foto: Damir Krajac / CROPIX

Nekoliko čitatelja nam se do sada javilo s informacijom da aparati za karte u autobusima i tramvajima u velikom broju ne rade te da se zna dogoditi da vozač kaže putnicima da aparat ne radi i da ne moraju poništiti kartu.

Povodom dojava naših čitatelja poslali smo upit ZET-u koji kaže kako su u pitanju “tehničke poteškoće“.

Oprema za validaciju karata, kako i slični sustavi, podložna je utjecaju tehničkih poteškoća, posebice kada se uzme u obzir da područjem naše prometne mreže putuje na stotine tisuća korisnika. Iz tog razloga i korištenje opreme je intenzivno te u praksi može doći do kvara ili smetnje u sustavu”, navode u odgovoru iz ZET-a.

Kažu i kako, “servisne ekipe reagiraju izravno na terenu ili u okvirima redovnih servisa u garažama i spremištima te se promptno poduzimaju radnje kako bi sličnih situacija bilo što manje”.

Također, neki od naših čitatelja primijetili su kako je kontrolora nešto manje nego što je inače uobičajeno, a ZET odgovara da su u pitanju bili povremeni slučajevi, i to zbog pandemije, dolazilo do smanjenja broja kontrolora.

Preko dvije tisuće kazni ove godine

“Nije točna informacija kako je u ovome trenutku na terenu manji broj kontrolora, međutim, postojala su razdoblja gdje je povremeno dolazilo do nešto manjeg broja djelatnika na terenu uslijed okolnosti koje je uzrokovala pandemija. Prema važećim aktima, kontrolori karata nemaju stimulaciju za naplaćenu kaznu”, stoji u odgovoru ZET-a

Ove godine je i nešto manje naplaćenih kazni zbog vožnje bez valjane karte, poručuju iz ZET-a.

Ilustrativna fotografija (foto: Tomislav Kristo / CROPIX)

“U prva četiri mjeseca 2021. godine, evidentirano je nešto manje od 3500 putnika bez valjane vozne karte, dok je takvih u istom razdoblju ove godine nešto manje od 2600″, kažu iz ZET-a.

“Ovim putem svakako zahvaljujemo svim putnicima koji savjesno koriste prijevoznu uslugu te njeguju korektnu suradnju s prometnim osobljem na terenu.”

65 novih autobusa na zagrebačkim ulicama, ali i tramvaji!

ZET smo također upitali i o potencijalnoj nabavci novih prometala za javni vozni park, a planovi su – veliki.

“U okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija˝ nabavlja se novih 65 autobusa. Riječ je o vozilima visoke EURO VI norme čime će se pored povećanja kvalitete javnog gradskog prijevoza dodatno utjecati i na smanjenje emisije štetnih plinova u okoliš, a isporuka se očekuje na jesen ove godine”, navode iz ZET-a.

Također, “kao što je i gradonačelnik, gospodin Tomislav Tomašević najavio, do kraja godine očekuje se pokretanje procesa nabave niskopodnih tramvaja, čime će se napraviti značajan iskorak i u modernizaciji tramvajskog prijevoza, a što će biti financirano iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.


Komentari