Ante B. premlatio je taksista u Vrapču prije dvije i pol godine, na sudu se posipao pepelom, ali neće u zatvor

U ranim jutarnjim satima 14. travnja 2019. godine, Antu (25) (sina voditelja službe u jednom Ministarstvu) i njegove prijatelje taksist Vladimir K. je vozio doma, no sve je krenulo nizbrdo tijekom vožnje. S malo promila u krvi, Ante se iz okomio na vozača te mu izrekao progrdne riječi, na što mu je ovaj uzvratio. Potom je mladić uhvatio taksista za vrat, a on je izvadio pištolj. Taksist je, na sreću pucao u zrak, na što mu se i agresivan mladić na sudu zahvalio.

Nesretni vozač je prije ispaljenog metka u zrak oboren na pod da bi ga Ante B. nastavio tući zbog čega je dobio prijelome sinusa i očne šupljine, krvarenja, razderotine i podljeve.

No, mladić koji se pravdao lošom obiteljskom situacijom i razvodom roditelja – neće u zatvor. Dobit će tek 600 sati rada za opće dobro

Kako je objasnila sutkinja, “nije bilo riječi o jednom udarcu koji je zadao oštećenom već o nizu udaraca te je ustrajao na udaranju kojom prilikom je pokazao upornost i kriminalnu volju. Sud nije mogao izostaviti ni cijelokupni kontekst događaja jer je oštećeni u jednom trenutku izvadio pištolj i zaprijetio oružjem. Takav način samoobrane je pretjeran za uređeno društvo u kojem živimo. Nismo na divljem zapadu, oštećeni je mogao zvati policiju i potražiti pomoć. Kao olakotne okolnosti, pak, prilikom odmjeravanja kazne uzeto je u obzir okrivljenikovo priznanje djela, mladost, ranija neosuđivanost te činjenica da je bio pijan. Na mlade ljude može se utjecati mjerom rada za opće dobro”.

“Napad koji se dogodio bio je agresivan, ali tu nije bilo kriminalne volje. On je mlada osoba, koja je u vrijeme djela imala manje od 23 godine, nikad nije kažnjavan i iza sebe ima historijat prilikom odrastanja. Same posljedice napada koje su nastale ničim ne odskaču od kaznenih djela kojih smo se već nagledali na sudu. Godina dana zatvora koliko traži tužiteljstvo, je prestroga kazna. Ovo je medijski predmet, ali moramo imati objektivne razloge za kaznenu sankciju. Njegova isprika, priznanje, mladost… su okolnosti radi kojih mu treba dati drugu šansu. To je bio eksces u njegovu ponašanju i smatram da uvjetna osuda može polučiti svrhom”, rekao je Antin odvjetnik Ivan Orešković.


Komentari