ANKICA TUĐMAN NIKADA NIJE POSJETILA TO MJESTO: Trg Franje Tuđmana nije dostojan njegovog imena

Foto: Screenshot

Prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman, niti nakon gotovo tri desetljeća nema dostojan spomenik, kao niti park, perivoj ili trg. Ova činjenica teško pada Udruzi hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.):

“Nakon što je nema tome dugo u Zagrebu, na raskrižju Ulice grada Vukovara i Ulice Hrvatske bratske zajednice, svečano otkriven spomenik prvom hrvatskom predsjedniku, vojskovođi i pobjedniku hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata dr. Franji Tuđmanu, (rad ak. kipara Kuzme Kovačića), postavlja se pitanje što će biti sa zagrebačkim Trgom dr. Franje Tuđmana, tim prije jer je gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić svojedobno obećavao da će taj spomenik biti otkriven baš na toj lokaciji”, piše Mladen Pavković

Supruga Franje Tuđmana nikada nije posjetila njegov trg

Naime, Trg dr. Franje Tuđmana već je odavno nedostojan njegova imena, jer tamo osim šetača pasa i zalutalih prolaznika nema ništa. Čak su devastirane i table s imenom trga, a klupa za sjedenje gotovo i nema. Supruga prvog hrvatskog predsjednika gospođa Ankica Tuđman, zajedno s ostalim članovima obitelji, bila je protiv toga trga, a u znak prosvjeda – nikada nije tamo ni bila.


“Što se tiče spomenika, predlagala je da se on postavi ispred muzeja Mimara na Rooseveltovom trgu, ali, koliko nam je poznato, Bandića nažalost uopće nije zanimalo mišljenje obitelji Tuđman, pa sad imamo to što imamo. Svojedobno je Jutarnji list objavio: „Prvi otkrivamo kako će izgledati novi Trg dr. Franje Tuđmana“. Tada su, među ostalim, napisali da će „prema genijalnom projektu arhitekta Nenada Fabijanića krajem ljeta 2013. početi radovi na njegovu uređenju“ te da će taj projekt koštati ni manje ni više nego 550 milijuna eura! Mjeseci i godine su prošli, a od radova ni traga ni glasa”, napominjene Pavković.

Predsjednikov trg namijenjen je psima

“Tu sramotu od trga, koji je jedan od većih u Gradu Zagrebu, pod hitno treba nazvati nekim drugim imenom, recimo „Trg Milana Bandića“, koji je i najzaslužniji što trg nije i prema svemu sudeći nikada ne će imati svrhu koju je zaslužio. Mediji pišu da iako je trg namijenjen psima, nedostaju i kante za odlaganje psećeg izmeta i da se štedi čak i na javnoj rasvjeti (staze i puteljci po sredini trga potpuno su neosvijetljeni). Na ovom trgu, koji je trebao biti jedan od najljepših ne samo u glavnom gradu, već i u Hrvatskoj,  po noći se skupljaju narkomani i alkoholičari. Jadno da jadnije ne može biti”…

Komentari