Anka Mrak-Taritaš: ‘Zagreb se ponaša kao loša agencija za nekretnine’

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Predsjednica Kluba zastupnika GLAS-a i HSU-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Anka Mrak-Taritaš poručila je u utorak kako bi Grad Zagreb trebao imati strategiju upravljanja imovinom jer njome ne upravlja, već “ispunjava želje pojedinih ljudi i tvrtki i ponaša se kao loša agencija za nekretnine”.

“Grad bi trebao imati strategiju upravljanja imovinom, međutim ta strategija čuči u nečijoj ladici i nećemo je skoro vidjeti iako na svakoj Skupštini na to upozoravamo”, rekla je Mrak-Taritaš na konferenciji za novinare uoči sjednice Gradske skupštine koja će se održati u četvrtak.

Poručila je kako je gradska imovina izuzetno važna i potrebno je imati strategiju, znati što se hoće i imati transparentne procese. Grad ne smije biti loša agencija za nekretnine već treba štititi svoje interese, a to kontinuirano ne čini, istaknula je Mrak-Taritaš.

Gradska zastupnica GLAS-a Sonja König rekla je kako će se na predstojećoj skupštinskoj sjednici naći i prijedlog odluke gradonačelnika vezana za zakup poslovnih prostora u vlasništvu Grada. Rekla je da Bandić predlaže da jednostavno i jednostrano može otkazati ugovor o najmu poslovnog prostora u vlasništvu Grada tako da najmoprimcu ne vrati uložena sredstva.

“Mišljenja smo da će to dodatno onemogućiti korištenje poslovnih prostora, te da će na žalost i dalje zjapiti prazni”, rekla je König. Istaknula je kako je lani dug fizičkih i pravnih osoba za zakupnine te komunalne doprinose i naknade iznosio 1,8 milijardi kuna te da je puno takvog duga i oprošteno onima koji nisu socijalno ugroženi, a zna se u kakvoj je situaciji gradski budžet.

Rekla je i kako mnoge gradske nekretnine još uvijek nisu uknjižene bez obzira što Grad dosta sredstava daje za odvjetničke usluge i što je u nadležnom gradskom uredu više od 200 zaspolenika.

König je istaknula i kako je državna revizija napomenula da je više od 1200 gradskih prostora neiskorišteno te je pozvala gradonačelnika i Gradsku upravu da te dugo zapuštene poslovne prostore daju u najam za simboličnu cijenu jer će se time smanjiti trošak njihovog održavanja ali i oživjeti kvartovi i poduzetništvo u gradu, koje je ionako na niskim granama.

Mrak-Taritaš je komentirala je i Bandićev prijedlog o osnivanju dva nova gradska ureda.

“Mislim da nitko od nas nema dileme da će to proći na Gradskoj skupštini, imat ćemo ih 27. Možda ćemo ih do kraja ovog mandata imati 30. Smisao je da ćemo imati dva nova pročelnika, dva nova mjesta s kojima će gradonačelnik trgovati, kao što i svaki puta trguje i podilaziti svojim sadašnjim koalicijskim partnerima ili eventualno nekim budućim”, istaknula je Mrak-Taritaš.

Budući da je i saborska zastupnica osvrnula se na sjednicu Sabora koja počinje sutra aktualnim satom. Rekla je da je premijer Andrej Plenković “kratkog fitilja” te ga svako pitanje koje ga ne hvali i ne veliča njegov lik i djelo dosta nervira.

“Naš premijer je zapravo gospodin Orban sa svilenim rukavicama i ima dvije politike – jedna politika koja je prema Hrvatskoj i druga politika kojom se pokazuje Europi. Pretpostavljam da će i aktualno prijepodne biti u tom smislu”, rekla je.

Ustvrdila je da će Vlada sve napraviti da mogu imati mirno predsjedanje EU-om, a sve će biti u kontekstu predsjedničkih i parlamentarnih izbora.


Komentari