Anka Mrak Taritaš za Zagreb.info otkrila: ‘Mi smo sjeli i razgovarali, znamo kako pravi GUP treba izgledati!’

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

”Nas čak četiri oporbena kluba smo se sastali, razgovarali i dogovorili. Mislimo da GUP zaista treba izaći iz procedure Gradske skupštine iz jednog jednostavnog razloga. Već četiri godine se radi, pristojno bi bilo da se na posljednjoj sjednici Gradske skupštine odbiju izmjene i dopune GUP-a”, kazala je Anka za naš portal time komentiravši danas održanu konferenciju za novinare na kojoj su četiri kluba oporbe u zagrebačkoj Skupštini zatražili da se iz procedure Gradske skupštine uklone sve dopune i izmjene notornog GUP-a.

“Ovaj GUP je kad gledate ciljeve, sam kontradiktoran sebi. Rađen je doslovce za ‘želje i pozdrave'”, ocijenila je Mrak-Taritaš. Najavila je i “da će zaista ići do kraja jer je došlo vrijeme da u Zagrebu treba reći ‘dosta’ svim makinacijama koje imamo prilike vidjeti”. “Imamo zdrave oči, imamo zdravu pamet, znamo što GUP treba biti i na tome ćemo inzistirati”, nastavila je.

“Ovaj GUP je dokaz potpunog poraza javnog interesa od privatnog. Ne da ne sagledava potrebe građana, nego nema niti jedne suvisle analize zbog čega su se promjene koje se događaju dogodile”, rekao je predsjednik Kluba gradskih zastupnika SDP-a Zvane Brumnić. Ukidanje detaljnih prostornih planova prema njegovim riječima, dovest će do ”stihije u izgradnji”.

“Zato pozivam Gradsku upravu da povuče ovaj GUP i da napravi novi koji će biti temeljen na podlogama i na svim saznanjima do kojih je urbanizam došao u zadnjih 30-ak godina”, poentirao je Brumnić.

Ova četiri oporbena kluba izrazito su nezadovoljna činjenicom da se GUP po hitnom postupku predlaže na skupštinski dnevni red sjednice na kojem se nalaze i rebalans proračuna za tekuću godinu kao i proračun Zagreba za onu sljedeću.


Predsjednik Kluba zastupnika lijevog bloka i član stranke Možemo!, Tomislav Tomašević, smatra kako je procedura izmjena GUP-a bila samo jedna obična farsa, a tvrdi i kako se gradonačelniku žuri jer ”je nešto obećao u Memorandumu kojeg je potpisao u Dubaiju”.

“Mi ćemo se tome oduprijeti i nećemo dozvoliti da se na ovakav način radi budale i od građana i od nas zastupnika u Skupštini i sve što nam je na raspolaganju iskoristit ćemo da takav postupak spriječimo”, komentirao je Tomašević.

”Građani Zagreba zaslužuju GUP koji će zaštiti njihove interese”, konstatirao je Vladimir Andrić, predsjednik Kluba HSLS-a i nezavisnog zastupnika Vladimira Ferdeljija, a nadodao je i kako GUP ne smije pogodovati banka već je njegova dužnost da zaštiti interese građana Zagreba.

 

Komentari

loading...
-->