Anka Mrak Taritaš ljutito poručila: ‘Plenković ignorira Zagreb’

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Zakon o obnovi Zagreba čekamo već mjesec i pol, a izgledno je da ga nećemo ni dočekati zato što se Andreju Plenkoviću žuri na izbore, ustvrdio je u ponedjeljak GLAS.

Ovih dana je najavljeno da nacrt zakona ide uskoro u javnu raspravu, a Hrvatski sabor ćemo, kako stvari stoje, raspustiti već do kraja ovog mjeseca. S obzirom na to, jasno je da od zakona neće biti ništa, ocjenjuje GLAS u priopćenju.

Za to vrijeme, umjesto da građanima pomaže oko onoga što im treba, kao što je privremeni smještaj, rušenje opasnih dijelova zgrada, sanacija, rekonstrukcija ili izgradnja zamjenskih dimnjaka, gradonačelnik Milan Bandić donosi odluke koje ne služe nikome ili idu u korist samo odabranima, tvrdi GLAS.

Jedna od takvih odluka je darivanje građevinskog materijala bez ijednog kriterija, osim što je Bandić unaprijed znao da će dobavljač biti kolega iz njegove stranke i da će pomoć prvo dobiti oni koji su za njega glasali na prošlim izborima, kaže se u priopćenju.

Potpuno neobjašnjiva je i odluka da pravo na privremeni najam stana imaju samo građani koji su u trenutku potresa imali prijavljeno prebivalište na adresi stana ili kuće za koje su statičari utvrdili da su neupotrebljivi za stanovanje, koji nemaju drugu nekretninu negdje u Hrvatskoj i nalaze se u iznimno teškom socijalno-zdravstvenom položaju.

Potres nije birao čiju će nekretninu oštetiti više, a čiju manje prema socijalnom statusu, a nevažno je imaju li i drugu nekretninu u Hrvatskoj. Pritom, uz 4800 stanova u vlasništvu grada, građani koji ne mogu u svoje domove i dalje su smješteni u studentskom domu, ističe GLAS.

“Kako je prilično izgledno da zakona neće biti ako na izbore idemo u srpnju, Plenković je Zagreb očito odlučio potpuno ignorirati i prepustiti na milost i nemilost Bandićevim suludim odlukama”, stoji u priopćenju.


Komentari