ANĐELI KOJI NESEBIČNO POMAŽU: Hrvatska udruga za školovanje pasa vodiča i mobilitet dobila novi prostor za rad

Hrvatska udruga za školovanje pasa vodiča i mobilitet/Facebook

Na Savskoj cesti otvoren je novi prostor Udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet.

Gradonačelnik Milan Bandić, ujedno i počasni predsjednik Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet, otvorio je u Savskoj cesti novi prostor Udruge koji je dobila na korištenje od Grada Zagreba, donosi Zagreb.hr.

Podizanje svijesti društva

Uz zahvalu gradonačelniku na dugogodišnjoj podršci u radu Udruge, predsjednica Mira Katalenić naglasila je da će im nove prostorije omogućiti kvalitetniji rad, u okviru kojeg nastoje podići svijest društva o pravima, mogućnostima i potrebama osoba s invaliditetom i djece s poteškoćama u razvoju, poboljšati kvalitetu njihova života, te senzibilizirati zajednicu i povećati broj neovisnih i samostalnih osoba kroz poboljšavanje njihove mobilnosti.

U okviru otvorenja dodijeljena su i tri psa pomagača, čije je školovanje prošle godine financirao Grad Zagreb. Dva psa dobila su djeca Laura Čolić, djevojčica s poremećajem autističnog spektra i blizanci s cerebralnom paralizom Renato i Leone Brašnih. Treći je pas otišao teško pokretnoj osobi na štakama Oliveru Kneževiću.

Planirani novi programi

Kako se čulo, u novom će se prostoru, nakon otvorenja, održati Dan otvorenih vrata Udruge u okviru kojeg će biti predstavljene nove programske aktivnosti.

Udruga je razvila rehabilitacijske programe uključivanjem pasa pomagača za mobilnost slijepih i drugih osoba s invaliditetom te djecu s teškoćama u razvoju. Korisnici pasa vodiča su slijepe i visoko slabovidne osobe osposobljene za samostalno kretanje uz pomoć psa vodiča.

Za sve dobne skupine

“Razgovarajući s korisnicima rehabilitacijskih pasa, najčešće se čuje da su uz pomoć svog pomagača stekli slobodu. Nezaobilazan dio rada Udruge je i uključivanje terapijskih pasa u rad s djecom koja imaju različite razvojne teškoće. Terapijski psi namijenjeni za tu ulogu iznimno su vrijedni pomagači djeci. Uključivanjem terapijskog psa u rad s djecom koja imaju razvojne teškoće, bilo da se radi o individualnom ili grupnom radu, djeluje se na specifične aspekte razvoja djeteta. Uz program školovanja i dodjele pasa pomagača, pojavila se potreba senzibilizacije građana o pravima, mogućnostima i potrebama slijepih osoba te ulozi pasa u njihovim životima, a zbog položaja korisnika psa vodiča. Iz toga se postupno razvio edukativno-promotivni program čije su aktivnosti usmjerene svim dobnim skupinama građana”, stoji na službenoj stranici Udruge.


Komentari