ANALIZA STRUKTURE Očeva-odgojitelja ima 11,9 posto, u prosjeku su stari 39 godina, neki nemaju ni dana staža, iznenadit ćete se gdje ih je najviše

Foto: Zagreb.info

Do sada smo u nekoliko detaljnih analiza obradili statističke podatke majki odgojiteljica i iako je se taj naziv ustalio, ne možemo i ne smijemo zanemariti činjenicu da mjeru roditelj odgojitelj koriste i očevi i to njih 11,9 posto.

Najveći broj očeva odgojitelja stanuje u Gradskoj četvrti Gornji grad – Medveščak, njih 16,1 posto. Najmanje ih je u Gradskoj četvrti Podsljeme, 4,2 posto. Ovo predstavlja vrlo zanimljivu suprotnost u odnosu na majke odgojiteljice kojih je najviše iz Sesveta, Gornje Dubrave i s područja Peščenica-Žitnjak

Prosječna dob očeva odgojitelja u trenutku ostvarivanja novčane pomoći iznosi 39,6 godina, a najviše korisnika je rođeno u dobi između 1971. do 1980., njih 292.

Od 569 očeva korisnika mjere, 374 su rođena u Hrvatskoj, 89 ih je rođeno u Bosni i Hercegovini. Zatim sljedi Kosovo sa 69 očeva odgojitelja. U Njemačkoj ih je rođeno 11, dok je u Sjevernoj Makedoniji rođeno 10 očeva. Tri su iz Italije i Srbije, a po jedan dolaze iz Slovenije i Austrije.

Iz ostalih zemalja u koje spadaju Argentina, Bjelorusija, Brazil, Bugarska, Crna Gora, Čile, Francuska, Jordan, Kanada, Mađarska, Nizozemska, Poljska, Rumunjska, Rusija, SAD, Saudijska Arabija, Švedska, Švicarska, UK i Ukrajina dolazi osam očeva.

Obrazovanje i staž

Najviše očeva odgojitelja ima završenu srednju stručnu spremu, njih 37 posto. No, zanimljiva je činjenica da u analizi Ureda za demografiju stoji podatak da od ukupno 569 muškaraca korisnika mjere koji su ostvarili pravo u periodu od 2016. do 2019. za 236 se navodi da je stupanj obrazovanja nepoznat.

Bez škole i sa završenom osnovnom školom je 98 očeva odgojitelja, dok je s višom i visokom stručnom spremom njih 23.

Najviše radnog staža nalazimo kod očeva koji su radili 10 do 15 godina. U toj skupini je 11,2 posto očeva. Radni staž u trajanju od 5 do 10 godina ima njih 10,8 posto. Devet posto očeva odgojitelja radilo je od 15 do 20 godina. Tri do pet godina radnog staža ostvarilo je 6,5 posto očeva. Više od 20 godina radilo je 6,1 posto njih. Do jedne godine radnog staža ima sedam posto očeva odgojitelja. Za njih 38,3 podatak je nepoznat, dok njih 4,9 posto nema radnog staža.

Najviše očeva odgojitelja dolazi iz sektora trgovine na veliko i malo; Popravak motornih vozila i motocikala. Potom su najzastupljeniji u prerađivačkoj industriji, građevinarstvu i ugostiteljstvu.


Komentari