AMBICIOZNI PLANOVI Grad će u Javnu raspravu poslati Urbanističke planove uređenja Savice Šanci, Istočnog kolodvora i Trešnjevke

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

U Planu savjetovanja s javnosti kojeg je gradonačelnik Tomašević potpisao 21. travnja stoji detaljan pregled svih budućih savjetovanja s javnošću, kao i u kojem tromjesečju će se odvijati.

Pa tako među mnoštvom točaka oko kojih će zainteresirani građani moći ostaviti mišljenje na web stranici grada stoje i Urbanistički planovi uređenja nekoliko vrlo atraktivnih, ali i zaboravljenih gradskih lokacija.

Istočni kolodovor

Među njima je i najmanje poznati i atraktivni zagrebački kolodvor – onaj na istoku grada. Omeđen je žilama kucavicama zagrebačkog prometa – Branimirovom, Heinzelovom i Planinskom ulicom, a nekadašnju slavu stekao je kao vrlo prometni kolodvor s kojeg su ugljen i drvo dopremani zagrebačkim kućanstvima.

Istočni kolodvor (foto: Scrrenshot Google Maps)

Iako se radi isključivo o teretnom kolodvoru, poput Ranžirnog kolodvora poprilično je zapušten i zatrpan smećem. No, radi se o atraktivnoj lokaciji na istoku grada, koja bi mogla postati, ako je sudeći prema nazivu nova kolodvorska stanica – istočna.

Savica Šanci

Jedan od zagrebačkih kvartova koji će se naći u planu savjetovanja jest i Savica Šanci. Prijedlog za Javno savjetovanje donosi Gradska skupština, a trajati će 30 dana.

Otpad na Savici Šanci (foto: Srdjan Vrancic / CROPIX)

Jedno od problematičnih točaka ovog kvarta, osim pretjerane izgranje, koja muči cijeli Zagreb, jest i ekološka bomba oko zaštićenog ornitološkog područja Jezera Savica. Naime, tamošnji lokalci već godinama upozoravaju na divlja odlagališta koja u hrpicama nastaju pod okriljem noći, a ugrožavaju specifični i osjetljivi ekosistem Jezera Savica, koja inače čine jedine zagrebačke slapove, na lokaciji kod Toplane.

Trešnjevka

Urbanistički plan uređenja trebao bi se donijeti i za središnju Trešnjevku, za mnoge simbol Zagreba koji je postao simbol pretjerane izgradnje i Divlji zapad za urbanistički i arhitektonski sumnjivu izgradnju.

Prva nagrada studija FM za uređenje Trešnjevačkog placa (foto: Društvo arhitekata Zagreb)

Posjetimo, prošle godine na natječaju za uređenje i oblikovanje Trešnjevačkog placa i okolnog područja pobijedio je rad arhitektonskog studija FM arhitektura. No, od tada ništa, jer u međuvremenu se počelo raditi na obnovi Zagreba, a i pandemija i rast cijena građevinskog materijala sigurno nisu olakšale.

Ostaje za vidjeti hoće li gradska vlast ići na novi natječaj ili će zadržati postojeći, te koji su planovi za Trešnjevku budućnosti.

Komentari