Alergičari će nastradati: Kod bolnice za plućne bolesti u Zagrebu raste polje ambrozije!

Pixabay

U blizini nekoliko medicinskih institucija u Zagrebu raste pravo polje ambrozije, javlja čitatelj Telegrama. Radi se o zelenoj površini nedaleko od Gupčeve zvijezde, odmah do Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. U blizini se nalazi i Specijalna bolnica za plućne bolesti Zagreb, Klinika za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević, a nekoliko stotina metara uz Mirogojsku cestu je i Nastavni zavod dr. Andrija Štampar.

Vjeko Vacek, koji je Telegram upozorio na problem s ambrozijom, na Twitteru je objavio fotografije površine pokrivene biljkama čija su peludna zrnca jedan od najsnažnijih alergena. „Prije tjedan dana sam o ovome obavijestio Komunalno redarstvo Grada Zagreba, Zagrebački holding i Podružnicu Zrinjevac, te Školu javnog zdravlja Andrija Štampar. Nisam dobio odgovor od nikoga navedenog”, piše Vacek.

Objasnio je da je ambroziju prošlog petka opazio u nedavno uređenom parku pokraj Gupčeve zvijezde, na mjestu nekadašnjih teniskih terena. Odmah je otišao kući, sjeo za računalo i to prijavio svim nadležnim ustanovama. “Ja sam alergičar i asmatičar, pa mi je kraj kolovoza noćna mora, jedva da izlazim iz kuće”, objašnjava Vacek.

Uređenje zelene površine koja je sada zarasla u ambroziju počelo je rano proljetos, potkraj veljače ili u ožujku, priča čitatelj Telegrama koji živi stotinjak metara od tog mjesta. “Kada su uređivali park, navezli su zemlju da posade travu na mjestu nekadašnjih teniskih terena. Već sam ranije primijetio da takva sa strane dovezena zemlja zna biti puna sjemenja, pa ambrozija raste kao luda”, žali se.

Radnici koji su uređivali zelenu površinu posadili su ukrasno grmlje i cvijeće, ali u posljednja dva mjeseca nije primjetio da je bilo tko uređivao novi parkić. “Sve je puno korova, a najgora je ambrozija”, rekao je. “Još nema cvjetova, ali kada procvate, nastradat će svi alergičari u okolici”, objašnjava.

Vacek se pozvao na Naredbu o poduzimanju mjera obveznog uklanjanja ambrozije te je istaknuo da ta biljka predstavlja ozbiljan javnozdravstveni problem. Iz tog ga razloga ljuti to što nitko nije obratio pažnju na njegovu prijavu. „Smatram jako neodgovornim od tijela javne vlasti i javnog zdravlja da i nakon ukazivanja na problem, kojeg možda nisu bili svjesni, isti i dalje ignoriraju”, kaže te dodaje kako se nada da će se to promijeniti ako se u cijelu priču uključe mediji.

Telegram je poslao upit na adresu Zrinjevca, nastojeći doznati što se poduzima protiv širenja ambrozije na toj i drugim zelenim površinama. Iz zagrebačke tvrtke odgovorili su kako nisu sudjelovali u uređenju lokacije na kojoj je Vacek našao ambroziju. Kako je održavanje takvih površina obveza izvođača radova sve dok traje jamstvo, Zrinjevac nije odgovoran za korov koji je ondje narastao, pišu. Dodaju tome da građani Zagreba pojavu ambrozije mogu prijaviti Gradskom uredu za poljoprivredu i šumarstvo, ili Odjelu zdravstvene ekologije pri Gradskom uredu za poljoprivredu.

 


Komentari