Alemka Markotić ima veliku vijest o cjepivu za koronavirus

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

U RTL Direktu gostovala je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić.

“Drugi dan je da su proglašena popuštanja, vidi se da vani ima više ljudi i veće gužve, ali čini mi se da se većina ipak drži mjera koje su preporučene”, rekla je Markotić. Članica Nacionalnog stožera napomenula je da se nada da ćemo se pridržavati mjera socijalnog distanciranja jer će u suprotnom doći do ponovnih restrikcija s ciljem zaustavljanja širenja emidemije.

Još je jednom odgovorila na pitanje oko nošenja zaštitnih maski za lice, s obzirom na to da su mnoge zemlje donijele odluku da se maske moraju nositi, a Hrvatska nije.

“Mislim da su HZJZ i epidemiolozi jasno iskomunicirali da se preporuča nošenje maski u javnosti, u zatvorenim prostorima. Mislim da je našim ljudima to apsolutno jasno i da će poštivati te mjere”, kazala je Markotić.

Puno bure je digla njena izjava da bi ove mjere mogle trajati i godinu dana. “Rekla sam da će mjere trajati dok se možda na neki način ne napravi cjepivo ili ne dobimo neke lijekove. Nekakve su optimistične najave da bismo imali cjepivo u roku godinu dana, a iz Oxforda dolazi najava da bismo ga imali možda već najesen, što je visoka doza optimizma, ali svi bismo bili sretni da je to tako”, rekla je Markotić. “Kolege s Oxforda imaju dobre rezultate, veći dio tog cjepiva, sličnog modela, je bio pripremljen prije, kliničke studije su već bile pokazale u nekim dijelovima s tim vektorima da nisu izazivale veće nuspojave, sad je pokus na životinjama bio uspješan. Preskočene će vjerojatno biti prve dvije kliničke faze i odmah bi se trebalo ići u treću fazu. Vidjet ćemo, treba testirati veći broj ljudi, nekakav učinak pratiti.

Kolege iz Oxforda su se ogradili i rekli da ‘ako je uspješno na majmunima ne mora sto posto značiti da će biti i na ljudima'”, objasnila je.


Komentari