Aleksandra Kolarić kandidirat će se za predsjednicu zagrebačkog SDP-a?

FOTO: Facebook

‘To je posao za ozbiljne ljude’, kaže Kolarić.

Iako se još ne zna ni kada niti po kojim pravilima će se održati unutarstranački izbori u SDP-u, pozornost javnosti već privlače potencijalni kandidati, posebno za šefa zagrebačke organizacije, gdje se neslužbeno kalkulira s više od pet kandidata na listi, na kojoj će najvjerojatnije biti i povratnica u stranku Aleksandra Kolarić.

SDP-ov saborski zastupnik Gordan Maras i tajnik zagrebačkog SDP-a Dominik Etlinger tijekom ljeta su najavili kandidature, a Kolarić je u petak izjavila Hini kako “nikad nije bila bliže odluci da se kandidira za predsjednicu zagrebačkog SDP-a”.

“Odluku o kandidaturi donijet ću vodeći računa o interesu kako stranke u Zagrebu tako i na nacionalnoj razini, a naročito o interesu građana koji moraju ponovno dobiti vjerodostojnu opciju na ljevici u glavnom gradu”, ističe komunikacijska stručnjakinja i nekadašnja Račanova glasnogovornica, koja se u lipnju vratila u SDP.

Klanovska podjela u zagrebačkom SDP-u

Za zagrebački SDP kaže da je podijeljen i u velikim problemima, kao i nacionalni, pa novu ekipu čeka “vrlo težak i krvav posao”.

“To je posao za ozbiljne ljude”, kaže Kolarić koja smatra da lider zagrebačkog tima mora biti netko s relevantnim profesionalnim iskustvom, tko iza sebe ima karijeru, odgovarajuće vještine, znanje i nužnu energiju.

“Klanovsku podjelu” mnogi u stranci vide kao ključni problem zagrebačkog SDP-a, te očekuju da će grupacija okupljena oko Miranda Mrsića izaći s kandidatom Alanom Čičkom, a kao kandidati grupacije oko Davora Bernardića spominju se Denis Restak, šef mjesne organizacije Trešnjevke Jug, i Darko Liović, koji vodi mjesnu organizaciju Trešnjevka Sjever.

Iz izvora bliskih potpredsjedniku SDP-a Rajku Ostojiću doznaje se da se on sasvim sigurno neće kandidirati jer je “oduvijek bio protiv dupliciranja funkcija” .

Saša Molan, koji vodi zagrebački SDP ,odbija kalkulirati o broju kandidata jer, ističe, proces službenih kandidatura nije ni počeo.

“Predsjedništvo SDP-a treba prvo donijeti nova pravila o izboru, a tek tada kreće procedura isticanja kandidature i prikupljanja potpisa potpore”, kaže Molan.

Novi Statut nije donesen ni spreman za izglasavanje

Stranački statut, s novim izbornim pravilima, još nije donesen niti spreman za izglasavanje. Na njemu se, kažu u stranci, radi, a trebao bi biti jedna od tema sjednice stranačkog Predsjedništva idućeg utorka.

Moguće je i da netko od članova Predsjedništva stavi na dnevni red ubrzanje procesa održavanja novih unutarstranačkih izbora za lokalne organizacije.

Po pisanju Novoga lista, primorsko-goranski SDP zatražit će od vrha stranke da se redoviti lokalni izbori održe najkasnije do Božića, šest mjeseci nakon lokalnih izbora, kako propisuje postojeći Statut stranke.

Dio članstva, naime, smatra da su rezultati lokalnih izbora za SDP na puno mjesta bili toliko loši da se više ne može odugovlačiti s tim procesom i pri tome kršiti Statut.

Traže da stranka dobije nova vodstva na lokalnoj razini, novu energiju i snagu i da se “konačno počne raditi”. To se, smatraju, ne može odugovlačiti do svibnja iduće godine, koliko bi bilo potrebno do izbora uz donošenje novoga Statuta.

U kuloarima i na društvenim mrežama neki članovi stranke kalkuliraju kako Bernardić otezanjem s donošenjem novoga Statuta “kupuje vrijeme” kako bi na terenu mogao postaviti svoje ljude.


Komentari