’ALEJA ŠUTE’: Gradu je otpad došao do grla! Ulice su zakrčene, kontejneri krcati, evo što nam kažu iz Holdinga

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Parkirališna mjesta, zeleni otoci oko drveća pa i nogostupi od Ulice Pavla Hatza preko Baruna Trenka, praktički sve od HNK do Trga žrtava fašizma, neupotrebljiva su jer su krcata velikom količinom šute, cigle, stiropora i drugog glomaznog otpada.

Kako javlja Jutarnji list, stanovnici ove dijelove grada već nazivaju “Alejom šute“, a ljuti ih, kako tvrde i činjenica da to smeće zna i mjesecima stajati tamo. Kada su pokušali “uloviti” djelatnike Čistoće, rečeno im je navodno da grad otpad nema gdje deponirati.

Inače, kada je Damir Vanđelić, ravnatelj Fonda za obnovu za odvoz otpada upitao bivšu pročelnicu Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirku Jozić, upitao može li otpad voziti na Jakuševac, priznaje da je rekla ne. “Sugerirala sam da nađe neku građevinsku tvrtku gdje može od te dvije kuće odložiti otpad, ali naravno bez naplate. Građevinske firme dobro sortiran otpad uzet će besplatno”, dodala je u razgovoru za RTL.

Nakon toga Vanđelić se sastao s gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem nakon čega je Tomašević istaknuo kako razmatra nekoliko lokacija na kojima bi se ta vrsta otpada mogla odlagati.

Holding odgovara

S druge strane, kako nam javljaju čitatelji, situacija nije bolja ni po pitanju “običnog otpada”. Pretrpane kante za papir i plastiku vidljive su diljem grada. O navedenom smo upitali Zagrebački holding, a njihov dogovor prenosimo u cijelosti:

“Sustav odvoza svih frakcija otpada od gotovo 400.000 registriranih korisnika usluga podružnice Čistoća osigurava redovno pružanje usluga, obzirom na količine pojedine vrste otpada koje se skupljaju i zbrinjavaju. Pored usluge odvoza koji je definiran terminskim planom odvoza za svaku pojedinu frakciju otpada (raspored odvoza na www.cistoca.hr) po sistemu skupljanja miješanog komunalnog otpada dva puta tjedno, biootpada jednom tjedno, a svaki drugi naizmjenični tjedan otpadni papir, plastiku i metal kroz tzv. „plavi“ i „žuti tjedan“, građani mogu koristiti svako od 20 reciklažnih dvorišta na području grada Zagreba kao i uslugu besplatnog odvoza glomaznog otpada 2 puta godišnje u ukupnoj količini do 4m3.

U manjem broju slučajeva korisnici naših usluga odlažu i više otpada nego je to uobičajeno i na taj način pretrpaju spremnike koji se nalaze njima na usluzi. To je najčešći slučaj s otpadnim papirom, ali i plastikom u žutim vrećicama koje odložene na neprikladnom mjestu i van termina odvoza ostavljaju dojam onečišćenosti. Podružnica Čistoća predvidjela je takve situacije i na svakodnevnoj razini uspostavom interventnih vozila planski obilazi najfrekventnije ulice i takve situacije izvanredno rješava, odnosno počisti onečišćenu lokaciju. U mnogome nam pomažu u tome i sami građani koji ukazuju na ovakve pojave onečišćenja, omogućavajući nam promptno reagiranje.

Ovom se prilikom zahvaljujemo svim našim korisnicima na savjesnom odnosu prema otpadu koji stvaraju i pritom ga odvajaju, a podružnica Čistoća će uvijek ulagati dodatne napore kako bi grad bio čišći i time ugodniji za život naših građana”, naveli su.

S druge strane, i iz Jutarnjeg navode kako je grad reagirao te da idućih pet dana rade u tri smjene kako bi uklonili otpad iz centra.


Komentari