ALARMANTNO U KB DUBRAVA: ‘Najmlađi bolesnik ima 23 godine. Ako se bolnica ovako nastavi puniti, trebat će nam Arena’

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

U Covid bolnici KB Dubrava trenutačno se nalazi nalazi 268 bolesnika, a od toga 52 bolesnika u jedinicama intenzivnog liječenja. Danas se tamo otvara i peta jedinica intenzivnog liječenja.

“Nažalost, svaki dan nam brojke neumoljivo rastu. Najmlađi bolesnik u jedinici intenzivnog liječenja ima 23 godine, na respiratoru je i bez komorbiditeta”, istaknula je internistica intenzivistica Tatjana Kereš za N1.

Dodala je kako je broj prijema na dnevnoj bazi puno veći nego što je otpusta. Kereš je rekla kako ti bolesnici zahtijevaju jedan dugotrajan boravak u bolnici.

“U trećem valu kliničke slike su teže, bolesnici su značajno mlađi u odnosu na zimski period. U jedinici intenzivnog liječenja u ovom trenutku imamo tri slobodna kreveta, dok se ne otvori peta intenzivna jedinica s 13 postelja”, objasnila je.

Ako se KB Dubrava nastavi puniti ovim tempom, Kereš smatra da će vjerojatno biti potrebe za otvaranjem Arene.

“S obzirom na to da su i u zimskom valu djelatnici KB Dubrava održavali tri odjela intenzivne njege, bili su nam na ispomoći kolege iz drugih bolnica, pa će i sada to biti potrebno”, rekla je.

Doktorica je objasnila kako se stanje u bolnici već promijenilo. Hitni prijem KB Dubrava zbrinjava u principu samo covid bolesnike. U bolnici su imali slučajeva i pacijenata s težim oblicima bolesti koji su primili prvu dozu cjepiva.

Kereš je napomenula da se između prve i druge doze cjepiva treba i dalje odgovorno ponašati.

“Nakon prve doze i dalje nemate adekvatnu zaštitu od težih oblika bolesti. U pravilu, nakon druge doze cjepiva potrebno je minimalno 14 dana da bi se stvorio maksimalni imunitet” zaključila je.

Komentari