ALARMANTNI PODACI: U Hrvatskoj živi oko 2000 beskućnika, od toga ih je pola u Zagrebu

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

U Hrvatskoj je oko 2.000 beskućnika, a pola od toga ih je u Zagrebu. Na ove alarmantne podatke upozorile su udruge danas na Glavnom kolodvoru u povodu Svjetskog dana beskućnika. Ističu i da je u riziku od beskućništva oko 10.000 osoba koje su u velikom siromaštvu.

Predstavljen je i EU projekt “Rješenje za 5” sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda, kojim se već više od godinu dana pruža organizirani poludnevni boravak za zagrebačke beskućnike. Aktivnosti pomoći beskućnicima predstavili su partneri u tom projektu – Udruga Pet Plus, Dom Nade, Stijena Resoc, te Hrvatska mreža za beskućnike, Udruga Fajter i Humanitarna udruga Savao.

“Od toga da nemaju “krov nad glavom” i nemaju što jesti, beskućnici se nemaju niti gdje oprati, nemaju gdje oprati svoje rublje, a kroz birokratsku zavrzlamu ne znaju kako uopće ostvariti svoja prava”, izjavila je predsjednica Udruge Pet Plus Mira Davidović i otkrila da su beskućnicima spas pučke kuhinje crkve gdje svi mogu dobiti obrok.

Upozorila je da beskućnici koji su smješteni u prihvatilištu u Velikoj Kosnici, gube pravo na zajamčenu minimalnu naknadu od 800 kuna, pa onda radije umjesto smještaja u prihvatilištu biraju život na ulici.

Prema službenoj procjeni, oko 400 do 500 beskućnika zatražilo smještaj i nalaze se po prihvatilištima u Hrvatskoj, kojih je ukupno 14. No, prema procjeni udruga na ulici živi oko  oko 2.000 beskućnika.

Davidović ističe da je u Hrvatskoj oko 10 tisuća “skrivenih beskućnika” – ljudi koji su u riziku od beskućništva, a riječ je o onima koji su u velikom siromaštvu, nemaju adekvatan smještaj, nemaju struje niti vode, ne mogu platiti režije. Među njima su i osobe koje izlaze iz zatvora i domova, bivši ovisnici, žrtve obiteljskog nasilja, psihički bolesnici.

Otkrila je i što se dosad napravilo u okviru projekta “Rješenje za 5”. Naime, u Harambašićevoj ulici 20 u Zagrebu osnovali su dnevni boravak u koji beskućnici mogu svaki dan doći, ugrijati se, otuširati, pojesti obrok. Tamo im se i pere rublje, mogu se poslužiti računalom, a stručni tim ih informira o njihovim mogućnostima i pravima, a na raspolaganju su im i savjeti stručnjaka.

Također su i organizirane vezane za pisanje životopisa, molbi za posao, tečaja informatike, osnova financija. Kroz projekt je prošlo oko 70 osoba, nekoliko njih se zaposlilo, a neki su, kaže i otišli iz Hrvatske. Predsjednik Udruge Fajter Mile Mrvalj upozorio je na problem velikog broja neevidentiranih beskućnika koji su bez ikakvih prava. Smatra da Vlada treba riješiti taj problem.

Izvršni predsjednik Hrvatske mreže za beskućnike Zvonko Mlinar otkrio je da dijele hranu i higijenske potrepštine beskućnicima, a mogu doći i kod njih u Branimirovu ulicu 53, ali da su im kapaciteti ograničeni te da kod njih dnevno može doći do 15-ak ljudi. Također, imaju stambenu zajednicu za smještaj mladih, a jedan od članova je završio Policijsku akademiju, a jedan mladić će uskoro diplomirati na Glazbenoj akademiji.

Komentari