AKTUALNI SAT GRADSKE SKUPŠTINE: Predložena pomoć tvornici Borovo, raspravljalo se i o gradnji crkve na Savici

skupština
skupstina.zagreb.hr

U četvrtak 22. rujna održan je aktualni sat Gradske skupštine.

Glavne teme bile Odluka o novčanoj pomoći za majku odgojiteljicu koja je usvojena na prošloj sjednici, raspravljalo se o gradnji crkve na Savici, a ukazano je i na problem parkiranja u Sesvetama te neispravne liftove za osobe s invaliditetom.

Gradska zastupnica Margareta Mađerić (HDZ) je pak predložila da Grad Zagreb svim mališanima iz gradskih vrtića kupi po jedne “Startas” tenisice ne bi li se pomoglo vukovarskoj tvornici obuće Borovo i očuvala tamošnja radna mjesta.

“Kupnja 12.000 pari Startasica neće riješiti problem Borova, ali će mu pomoći etapno, kroz marketing i poticanje Zagrepčana da kupuju Startasice”, pojasnila je Mađerić nakon što joj je gradonačelnik Milan Bandić odvratio kako Grad Zagreb ne može biti supstitut za neodgovornost Vlade RH.

No Bandić kaže kako onda treba kupiti 35.000 pari jer toliko ima vrtićkih mališana u Zagrebu.

“Kupit ćemo Startasice, u redu, ali to neće riješiti problem. Neće to spasiti Borovo. Problem treba riješiti sustavno“, zaključio je gradonačelnik.

Nezavisna gradska zastupnica dr. Sandra Švaljek optužila je Bandića za davanje lažnih obećanja kada je majkama odgojiteljicama obećao pomoć, kako je rekla, u neto iznosu prosječne hrvatske plaće, što bi onda iznosilo 5700 kuna, a sada govori o bruto iznosu, odnosno o 3200 kuna.

Bandić pak tvrdi kako Švaljek izvrće njegove riječi te da bi kao ekonomska stručnjakinja trebala znati da kad se govori o isplatama uvijek govori u bruto iznosu. Ukazao je da će majke odgojiteljice i obitelji s više od troje djece dobivati po 4050 kuna mjesečno i to punih 15 godina te podsjetio i na to da Grad Zagreb jedini daje pomoć za svako novorođeno dijete.

>>>MILAN BANDIĆ OTKRIO PRAVU CIFRU ZA MAJKE ODGOJATELJICE: ‘Crkli bi, a ne bi istinu rekli’

Gradskog zastupnika Nenada Viduku zanimalo je zašto na Aveniji Dubrovnik ne radi niti jedan lift niti rampa za osobe s invaliditetom.

“Prije sedam godina otvorili smo rampe, podijelili ključeve, a ključeva sada nema. Netko ih je pojeo. Ne šalim se, nigdje nema ključeva! Morat ćemo istražiti što se dogodilo”, rekao je Bandić.

SDP-ovca Dominika Etlingera je pak zanimalo zašto se inzistira na gradnji crkve na Savici kad je 2400 tamošnjih stanovnika potpisalo peticiju protiv njene gradnje kako bi im se sačuvao jedini park. Optužio je gradonačelnika Bandića da radi na štetu Grada jer crkvi ustupa zemljište za gradnju u zamjenu da crkva ne zatraži povrat zemljišta na kojem je trenutno jedna privatna zagrebačka tvrtka. Predbacio mu je i netransparentnost rada Gradske uprave jer nije dobio uvid u traženu dokumentaciju.

Bandić je pak odvratio kako su mu na Savici dobro rekli da su protiv crkve oni isti koji su sudili kardinalu Stepincu, odnosno njihovi unuci, piše zg-magazin.com.hr.

“A vi bi trebali znati da pravo na uvid u dokumente po zakonu imaju samo strane koje sudjeluju u postupku. Izravno ću vam odgovoriti i da nisam tražio nikakvu zamjenu zemljišta. Nemojte tu mahati lažnim dokumentima, ako imate što za prijaviti, prijavite to nadležnim institucijama”, poručio je Bandić i dodao da će se crkva ipak graditi.

“Sakupljeno je 9000 potpisa za gradnju crkve i ona će biti tamo i napravljena, poštujući zakone i propise, a vi nećete moći mirno spavati”, dodao je.

Etlinger je pak rekao da su ti potpisi bili sakupljani po župama diljem Zagreb dok je on govorio o peticiji samih stanovnika Savice.

Pero Semren (HDZ) se požalio da kamioni Zagrebačkih cesta odlažu otpad na parkiralištima u Sesvetama te je već trećina parkirališnih mjesta zatrpana. Osim što nedostaje parkirališnih mjesta to predstavlja i estetski, a i ekološki problem te je Semren pozvao da se situacija riješi.

>>>PROSVJED NA SAVICI: Okupilo se oko 2000 ljudi, s ciljem očuvanja parka (VIDEO)


Komentari