‘AKO ŽELITE ŽIVJETI U ZAGREBU, PROMIJENITE SE’ Vrećice za otpad žestoko posvađale građane, no u jednome su svi složni

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Novi model skupljanja i odvoza miješanog otpada počinje ove subote. Uz fiksni trošak od 45 kuna za odvoz otpada, poznate su i cijene za nove vrećice.

Kako je Zagreb.info ranije pisao, plave vrećice za miješani komunalni otpad dolaze u veličinama od 10, 20 sve do 40 litara, a tu će biti i besplatne žute vrećice za plastiku i metal te smeđe vrećice za biootpad.

Kako se 1. listopada i uvođenje novog modela opako bliže, čitatelje smo u online anketi na društvenim mrežama upitali jesu li si već osugirali ZG vrećice za miješani otpad.

‘Nisam i neću’

U više od 360 komentara, većina ljudi kratko poručuje da nisu niti imaju namjeru to učiniti.

“Nisam i neću. I dalje ću koristit biorazgradive kao i dosad. Par kuna skuplje od standardnih ali ih je u paketu dvadeset”, “Gluposti! Svugdje gdje postoje određene vrste vreća za smeće koje su uvedene zakonom i MORAJU biti besplatne svakom građaninu. Ovo je čisti apsurd, ali našli su narod koji sluša sve što im se naređuje pa šta reći”, poručili su neki od naših čitatelja.

“Preskupo! Ako želi da ih koristimo moraju biti znatno jeftinije”, ”Mi odvajamo smeće, a oni voze na istu hrpu. Tko tu koga? Je li nam to za vježbu da vide je li još uvijek uspješno održavaju manipulaciju ljudima”, ”Stavljamo u one vrećice koje imamo jer su ove njihove preskupe”, nadovezalo se još komentara.

”Ne kupujem vrećice ni u dućanu, nosim svoju. Sad biste vi htjeli da vam se još i plati. Što nedostaje ovim drugim vrećicama ako je razvrstan otpad? Grad je to trebao podijeliti ljudima, ovo je čista pljačka i nečija osobna zarada”, pojasnili su neki od čitatelja svoja stajališta.

Samo prodaja, ništa kupnja

Neki su odllučili i odgovoriti malo sarkastično.

“Obzirom da živim na području gdje ih dijele nisam još došao do njih. Čekam da se stanje na tržištu malo popravi, krećem u Holding, pa onda u biznis!”, “Ja radim na Jakuševcu. Ja sam vozim svoje smeće“, “Ponudio sam gradu crne vrećice koje sam kupio. Neka mi plate po cijeni plavih. Odbili su”, nizali su se sarkastični komentari.

“Ja ih samo prodajem, ne pada mi na pamet da kupim otpad. Grad je to trebao podijeliti ljudima. Ovo je čista pljačka i nečija osobna zarada”, poručio je još jedan od čitatelja.

Podrška vrećicama

Jedan od komentara bio je prilično oštar prema onima koji ne kupuju vrećice.

“Naravno da jesam. Stvarno je vrijeme da se uvede red. A svi ovi što nisam i neću – doviđenja. Ili se prilagodite. Ako živite u Zagrebu i želite biti Zagrepčani, dajte više promijenite svijest!!!”, poručio je komentator izazvavši raspravu između onih koji ga podržavaju i oni koji ga ne podržavaju.

“Svi kukaju kako su te plave vrećice skupe i kako neće u njih bacati smeće, a sve su razgrabljene. U dućanima samo ostale one najskuplje od 80 kn. Ko tu onda koga?”, primjetio je jedan čitatelj.

Druga čitateljica navodi kako kupuje, ali ima i zamjerku.

“Kupila i razočarala se. Sama čvrstoća vrećice je odlična, ali se svaki četvrti komad prilikom otvaranja oderala na spoju gore kod vezica. Vidi se da spoj nije dobar. Nadam se da će se i taj problem riješiti”, poručila je.

”Odvajam optad od samog početka i komunalnog gotovo da i nema. Zato mi plavih vrećica neće puno trebati. Veći je problem što odvojeni otpad ne odvoze kad se napuni”, zaključio je jedan komentator.


Komentari