‘AKO STE ŽEDNI, PIJTE VODU’ Prva dama Hrvatske nakon crnog kruha i sendviča dotaknula se problema s pićem

Hrvatski muškarci europski su prvaci u debljini, a problem počinje u najranijoj dobi s pretilošću djece. Pokazalo je to istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije, koje je za Hrvatsku vodila prva dama Sanja Musić Milanović.

Činjenica da svako treće dijete ima problem prekomjerne tjelesne mase ili debljine predstavlja velik javnozdravstveni izazov. Prije svega, svako treće dijete u dobi od 8 do 8,9 godina ima povećan rizik da u odrasloj dobi također ima problem prekomjerne tjelesne mase i debljine, što posljedično znači veći rizik oboljenja od KNB te time očekivani teret za zdravstveni sustav, što za sobom povlači i financijske troškove, ali i gubitke u ljudskom kapitalu”, rekla je Musić Milanović na predstavljanju rezultata istraživanja “Europska inicijativa praćenja debljine u djece, Hrvatska 2018./2019.”

Najmanji udio djece s problemom prekomjerne tjelesne mase zabilježen je u Gradu Zagrebu, ali svejedno iznosi zabrinjavajućih 29.7 posto. Znatno je veći broj u i Jadranskoj regiji gdje se ta brojka penje do 36.9 posto. Ondje se ističe i spolna razlika u debljini, gdje je pretilo 19.3 posto dječaka i 7.9 posto djevojčica.

Jedan od krivaca za prekomjernu masu je i pogrešna percepcija roditelja o uhranjenosti djeteta. Od 35 posto djece s utvrđenim problemom prekomjerne tjelesne mase i debljine, samo 14 posto roditelja smatra da njihovo dijete ima problem.

“Oko 6.6 posto hrvatskog budžeta odlazi na ono što uzrokuje prekomjerna masa i debljina. Ovo je prvo stanje koje može skratiti život za 3.5 godine. Ovo je podloga za dijabetes, kardiovaskularne bolesti”, ističe Musić Milanović.

Zatražila je od ministra Fuchsa da dvorane škola budu otvorene i dostupnije, a dodala je da pandemija koronavirusa podržava pandemiju debljine. Istaknula je važnost pravilne prehrane.

Ne vidim zašto je jeftinije kupiti zašećereni sok, ako ste žedni, pijte vodu“, poručila je Musić Milanović, prenosi RTL.


Komentari