‘AKO SAM TO PREŽIVJELA…’ Zagrepčani se prisjetili dana kada je grad bio potpuno paraliziran: ‘Bila sam par sati zaglavljena’

Ilustrativna fotografija (Foto; Damjan Tadic CROPIX)

Zagreb je prije 10 godina zatrpao snijeg kakav se nije vidio od 1955. godine. Prve su pahulje počele padati u noći sa 7. na 8. prosinca 2012., a ujutro je na Griču izmjereno čak 38 centimetara snijega.

Do kraja dana mjerilo se 45 centimetara, a snijeg je u potpunosti paralizirao promet i javni prijevoz. Na zagrebačkim prometnicama potrošeno je čak 900 tona soli, a svih 208 ekipa je bilo na terenu.

Snježne mećave koja je prije 10 godina paralizirala Zagrepčani se sjećaju kao da se dogodila jučer, a svoje su nam doživljaje otkrili na društvenim mrežama.

“Javni prijevoz, a i željeznički je bio u kolapsu. Taj dan sam propješačila kroz snijeg do koljena“, prisjetila se jedna čitateljica, dok je druga dodala da se itekako sjeća tog ”divnog jutra”. “Skidala sam sve s nebesa u 6 ujutro dok sam pješačila na posao”, rekla je. Jedna je Zagrepčanka otkrila da je tog dana dva sata ranije krenula na posao i zbog snijega svejedno – zakasnila.

Uh, jako dobro pamtim taj dan! Tog 7. prosinca je rođena moja unuka, a ja ne mogu do Vinogradske. Ipak, pješice i sretno”, sjeća se jedna baka.

A jednoj je Zagrepčanki ta mećava donijela i važnu lekciju u životu. ”O da, bilo je grdo. Ništa nije vozilo, a na jedan taksi bi njih 10 navalilo, s time da u brdo nisu vozili taksiji. A ja imala pune ruke i u svakoj po 10 kilograma. Pa klipsaj u brdo pješice. Nikad to neću zaboraviti. Ako sam to preživjela, mogu sve”, prisjetila se.

“Sjećam se jer sam bila zaglavljena par sati na autoputu za Zagreb. Nimalo ugodna pomisao na to”, kaže nam jedna od čitateljica.

Nekima trauma, drugima veselje

Iako su se nekima na spomen mećave probudile ”traume” od višesatnog pješačenja kroz snijeg, mnogi priželjkuju da poveća količina snijega padne i ove godine.

Da nam je barem malo tog ugođaja ove godine. Ne mora biti toliko snijega, i s 10 centimetara bi se moglo grudati, sanjkati, igrati u snijegu putem iz škole”, priželjkuje čitateljica.

“Eh, kad bi barem opet tako, a ne ove ljetne zime”, piše čitatelj, a još ih je mnogo poželjelo bijeli Božić i pravi zimski ugođaj kakav se pamti iz djetinjstva.

Komentari