AKO MU POMOGNETE PRONAĆI BICIKL, SLIJEDI BOGATA NAGRADA: Nudi čak i do 10 tisuća kuna, ali postoji uvjet!

Daniel Kasap/PIXSELL

Broj ukradenih bicikla u 2015. godini u porastu je u odnosu na godinu prije.

Zagreb, ali ostali veći gradovi su na posebnom udaru kradljivaca bicikala. Naime, zagrebačka policija svake godine otkrije na stotine ukradenih bicikala, a zbog navedenih razloga gotovo su rijetki žitelji većih gradskih sredine, posebice u Zagrebu, koji nisu bili oštećeni krađama bicikla. Statistika otkriva kako se proteklih 15 mjeseci najviše kralo na području policijske postaje Maksimir gdje je lani ukradeno 79 bicikala.

Porast krađa u proljeće

Drski lopovi iskoriste trenutak nepažnje, a najčešće operiraju u proljeće i ljeto kada je sezona biciklističkog prometa u punom zamahu. Upravo takav slušaj dogodio se i jednom građaninu koji osim što moli sugrađanine za pomoć pri pronalasku svog bicikla, nudi i zanimljivu novčanu nagradu: 1000 kune onome  tko mu ga vrati, a čak 10 000 onome tko mu otkrije i počinitelja.

Podsjetimo, prema posljednjim podacima Policijske uprave zagrebačke, broj ukradenih bicikla u 2015. godini u porastu je u odnosu na godinu prije. Naime, prošle godine ukradeno je 383 bicikala, dok je 2014. ukradeno njih 322. Policija tvrdi da je riješila 136 krađa. Prema istim podacima, u prva tri mjeseca ove godine, 56 vlasnika ostala su bez svojih bicikala, a od toga na užem zagrebačkom području njih 22.

Velika zarada na ukradenim biciklima

Iz Biciklističkog registra tvrde da je točan broj ukradenih bicikla sigurno 60 posto veći jer ne prijavljuju svi vlasnici krađu.

”Prije je zakon bio takav da ako vam je bicikl jeftiniji od 2000 kuna to se smatralo kao imovina manje vrijednosti te se nije dalje po tom pitanju postupalo. Izmjenama zakona taj se iznos sada smanjio na 1000 kunakazao je za Jutarnji Danijel Šaško, jedan od ustanovitelja portala Biciklistički registar. Ako se uzme u obzir da je prosječna cijena bicikla oko 2500 kuna, ispada da je u posljednjih 15 mjeseci krađom zarađeno najmanje milijun kuna.

>>> USRED ZAGREBA REZAO SIGURNOSNI LANAC OD BICIKLA: Pogledajte što su napravili prolaznici


Komentari