‘Ako dođe do još jednog ovakvog potresa, jasno je da će doći do urušavanja’ Liječnik iz Petrove o zabrinjavajućim uvjetima u bolnici

Photo: Sandra Simunovic/PIXSELL

Prizor ispred Petrove bolnice nakon velikog potresa u Zagrebu nikoga nije ostavio ravnodušnim. Nemilog događaja u razgovoru za Večernji prisjetili su se dr. Vito Starčević, šef smjene i dr. Sonja Anić Jurica, neonatologinja koja je iznosila novorođene palčiće tog jutra iz bolnice.

“To su incidentne situacije koje nitko ne može predvidjeti. Bilo je jutro, 6.24. Bio sam u svojoj sobi i telefonski sam komunicirao s kolegama u službi, 30-ak nas je na dežurstvu. Sve je bilo u redu i funkcioniralo kao i svaki drugi dan, nitko nije mogao očekivati da će se nešto takvo dogoditi. Prvi udar doživio sam u svojoj sobi, zidovi i sav inventar počeli su padati na pod, vrata su se sama otvorila. Taj trenutak ureže se u pamćenje, idu vam kojekakve stvari u glavu. No, mi se po prirodi posla znamo nositi s urgentnim situacijama, jednostavno smo se svi skupa krenuli organizirati”, ispričao je dr. Starčević.

Dr. Anić Jurica ispričala je kako su tu noć oko 4 ujutro zbrinuli nedonošče koje se tek rodilo. Palčić je imao svega kilogram i nešto.

“Nakon što smo ga reanimirali i napravili sve što treba, ja sam se povukla u tavansku sobu, istočno krilo koje je najviše pogodio potres. Isto tako sam osjetila potres koji je bio izrazito jak. Istrčala sam dolje da vidim što se događa u intenzivnoj. Bilo je ukupno 26 nedonoščadi u intenzivnoj. Najmanje je bilo po kilaži dijete od 590 grama, a najnezrelije je imalo 25 tjedana. Najvulnerabilnije bilo je dijete koje smo tu noć primili. Imalo je adaptacijske mehanizme, tek se rodilo”, kazala je dr. Anić Jurica.

Petrova bolnica starija je više od stotinu godina, a zahvaljujući pribranosti liječnika, medicinskog osoblja i majki koje su se nalazile unutra, svi su izvukli živu glavu bez posljedica. Ipak, Starčević upozorava da da ako dođe do još jednog potresa, posljedice mogu biti enormne.

“Činjenica je da mi danas radimo u objektu koji je označen crvenom naljepnicom, gdje u pola odjela ne smijemo ulaziti, to samo po sebi sve govori. Da se ponovi takva situacija, da dođe do još jednog takvog potresa, meni je jasno da će se to urušiti. Kad biste imali prilike vidjeti kako izgleda zapadno stubište, svaka stuba je odvojena. I laiku je jasno da će se to urušiti od bilo kakvih vibracija. Nama se sad malo-pomalo događa da negdje probije voda kroz zidove i to se sad mora sanirati. Takav objekt sad zahtijeva enormno ulaganje i to se mora sanirati što prije. Takvih primjera imate u Zagrebu koliko god hoćete”, kaže dr. Starčević i dodaje da je zbog potresa manje djece rođeno u Petrovoj.

Kada je riječ o statici, šef smjene tvrdi kako je sramota da jedna takva bolnica izgleda ovako. Ističe da pokušavaju funkcionirati kao da ništa nije bilo, no ne mogu se zavaravati.

“Jedino što bih napravio da mogu, ali ne mogu, revitalizirao bih cijeli objekt i obnovio ga jer uvjeti u kojima radimo su zabrinjavajući, ne znate što nosi koji dan”, zaključuje dr. Starčević.


Komentari