Akcija ‘Za naš plac – Branimirac’ zagrebačkog HNS-a: tržnice u Zagrebu u nikad gorem stanju

HNS Grada Zagreba danas je na tržnici u Branimirovoj ulici održao akciju pod nazivom „Za naš plac – Branimirac“.

Ovom akcijom nastavljamo svoje aktivnosti na ukazivanju na značaju naših zagrebačkih tržnica u svakodnevnom životu građana, ali i na potrebu njihove žurne rekonstrukcije, te osmišljavanje novih i kvalitetnijih sadržaja na njima. Nedavno smo pokrenuli i inicijativu za konačnu izgradnju tržnice Ljubljanica, na prostoru današnjeg parkirališta kod Golikove i Baštijanove, a godinama upozoravamo i tražimo od Holdinga i gradske uprave da se urede brojne naše kvartovske tržnice koje su u jako lošem stanju, kao što je recimo tržnica u Vrapču, starom Trnju, tržnica u Španskom i dalje nema krov, plac u Prečkom sve manju i slabiju ponudu, Britanac se nalazi u nekom začaranom krugu gdje nitko ne zna što s njime … Tržnice su „trbuh“ grada, ali i mjesto okupljanja, života, razgovora, druženja. Zato želimo jasne odgovore na sva pitanja u vezi Branimirca, jer on nije zaslužio biti u ovakvom stanju u kakvom je već godinama, istaknuo je Tomislav Stojak, gradski zastupnik i predsjednik zagrebačkoga HNS-a.

Zagrebački HNS traži od Holdinga i gradske uprave da se konačno nedvosmisleno izjasne o namjerama na Branimirovoj tržnici, budući da se godinama ništa ne događa, odnosno tržnica propada i pojavljuje se sve veći strah građana da postoje možda i neke druge, skrivene namjere s ovim prostorom.

Želimo znati po kojem se projektu uopće izvode radovi na tržnici, tko je i kada izabrao projekt uređenja i koliko to sve košta. Također, želimo javni odabir projekta prema kojem će se raditi na obnovi tržnice, kao i javni odabir izvoditelja radova, te svakodnevno informiranje javnosti o tijeku i stanju radova na Branimircu. Branimirova tržnica je zagrebačko naslijeđe, naš plac, domaća hrana od domaćih kumica na klupama i stoga je izuzetno važno da građani imaju uvida i saznanja što se i u kojim rokovima planira s njihovom tržnicom, izjavili su Hrvoje Sedmak i Otto Singer, predsjednici HNS-ovih podružnica Gornji grad-Medveščak i Donji grad i vijećnici u mjesnim odborima tih dviju gradskih četvrti.

Zagrebački HNS će i nakon današnje akcije nastaviti sa svojim inicijativama da se gradske tržnice obnove i osuvremene novim kvalitetnim sadržajima, te raditi dodatni pritisak na gradsku upravu i Holding da se tim pitanjem konačno počnu ozbiljno, sustavno i planski baviti.


Komentari