Akcija ‘Oživi me’: Na Cvjetnom naučite Heimlichov hvat i postupak oživljavanja kod obilnog vanjskog krvarenja

FOTO: Ivan Klindić

Zaklada «Hrvatska kuća srca» u suradnji sa Studentskom udrugom StEPP i Gradskim uredom za zdravstvo organizira ove subote 2. lipnja, od 10 do 13 sati, akciju „Oživi me“ u sklopu koje će Zagrepčani imati priliku naučiti postupak kardiopulmonalnog oživljavanja, postupak prve pomoći kod opstrukcije dišnog puta (Heimlichov hvat) i obilnog vanjskog krvarenja.

Na Cvjetnom trgu svoj rad predstavit će Savjetovalište za prehranu Grada Zagreba koje će građanima omogućiti savjete nutricionista i izračun indeksa tjelesne mase.

Brojnim edukativnim događanjima obilježit će se Dan Grada Zagreba.

Više informacija o akciji Oživi me:

Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba u suradnji sa Zakladom provodi akciju «Oživi me» od 2014. godine. Zahvaljujući brojnim edukacijama, preko 3.000 osoba naučilo je postupke oživljavanja.

U Hrvatskoj svakoga sata jedna osoba umre od iznenadnog srčanog zastoja, što čini 24 osobe u jednom danu ili oko 9.000 osoba godišnje. Iznenadna srčana smrt jedan je od najčešćih uzroka smrti uopće, kako u svijetu tako i u Hrvatskoj. Čak 80 % iznenadnih srčanih zastoja se događa izvan bolnice, a s obzirom da znamo kako je u tim trenucima svaka sekunda važna, potrebno je da što više sugrađana prođe kroz edukaciju oživljavanja. Srčani zastoj je stanje u kojem srce prestaje pumpati krv. Tijelo ostaje bez opskrbe kisikom i hranjivim tvarima i za nekoliko minuta osoba umre. Jedini postupak kojim se to može spriječiti jest brzo pozivanje hitne medicinske pomoći i započinjanje oživljavanja. Rana reanimacija i neodložna defibrilacija (unutar 1-2 minute) pokazala se kao učinkovita mjera s visokim postotkom preživljavanja ugroženih osoba, a spašavanje života u ovom slučaju obavljaju laici prije dolaska tima hitne medicinske pomoći.

Komentari

Komentari