AKCIJA ‘MIR I DOBRO’: Policija poziva građane da se suzdrže od ZLOUPORABE PIROTEHNIKE

Youtube

Već tradicionalna akcija „Mir i dobro“, u blagdanskom razdoblju, i ove godine se provodi na području Policijske uprave zagrebačke i to od 15. prosinca 2015. do 8. siječnja 2016. godine.

Akcija se provodi radi sprječavanja stradavanja osoba i nastanka štete na imovini od uporabe pirotehničkih sredstava i drugih eksplozivnih tvari, radi opće sigurnosti u predblagdansko i blagdansko vrijeme te sprječavanja nedozvoljene prodaje i nedozvoljene uporabe pirotehničkih sredstava.

Imajući u vidu postignute rezultate dosadašnjom dugogodišnjom provedbom akcije „Mir i dobro“, može se zaključiti kako se broj inkriminiranih radnji svake godine smanjuje, međutim, i dalje treba očekivati da će za vrijeme predstojećih blagdana biti zlouporaba oružja i eksplozivnih tvari što može rezultirati ozljeđivanjem osoba, propucavanjem i oštećenjem stanova, obiteljskih kuća, ugostiteljskih objekata i vozila.

Youtube
Youtube

Stoga, prije samih božićnih i novogodišnjih blagdana, podsjećamo na opasnosti zlouporabe oružja, eksplozivnih naprava i rasprskavajućih sredstava, koji su nažalost neizostavan dio pretprazničkog raspoloženja te apeliramo na roditelje, nastavnike i odgajatelje da utječu na djecu sprječavajući ih, a ne potičući, na uporabu raznih pirotehničkih sredstava za zabavu, a posebno improvizirajućih sredstava kućne izrade te da na taj način spriječe eventualne tragične posljedice.

>>>GRAĐANI OPREZ! CRNA STATISTIKA ZABRINJAVA: Djeca sve češće OSTAJU BEZ PRSTIJU ILI ŠAKA! (FOTO)

Fire_crackers_for_Diwali_Bangalore_India_2012

Ujedno podsjećamo građane da je još uvijek u tijeku kampanja „Manje oružja-manje tragedija“ kojom pozivamo građane da predaju ilegalna oružja i druga opasna sredstva, odnosno jave policiji, kako bi ih mogli preuzeti bez ikakvih sankcija za građane. Ukoliko građanin dojavi da želi predati sredstvo ili oružje, policija će doći u civilnoj odjeći, u autima bez policijskih obilježja i diskretno ih izuzeti, bez ikakvih sankcija.

I na kraju podsjećamo na zakonske odredbe sukladno Zakonu o eksplozivnim tvarima, koje se odnose na prodaju i uporabu pirotehničkih sredstava:
1. pirotehnička sredstva I razreda mogu se prodavati u maloprodaji tijekom cijele godine u prodavaonicama i kioscima osobama starijim od 14 godina

2. pirotehnička sredstva II i III razreda, T1 i P1 mogu se prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja, u maloprodaji samo u prodavaonicama oružja i streljiva ili u prodavaonicama koje imaju odobrenja za prodaju pirotehničkih sredstava, osobama starijim od 18 godina

3. uporaba pirotehničkih sredstava razreda II i III zabranjena je u zatvorenim prostorijama i na prostorima gdje se okuplja veći broj osoba i to u razdoblju od 2. siječnja do 26. prosinca, osim u posebnim slučajevima uz odobrenje Ministarstva.


Komentari