AKCIJA ZA FISA: Pomozite u potrazi za pogodnim darivateljem koštane srži i sudjelujte u akciji prikupljanja uzoraka krvi

Zaklada Ana Rukavina

Vrhunskom oblikovatelju svjetla, samostalnom umjetniku Saši Fistriću, rado zvanom Fisu, nedavno je potvrđena dijagnoza akutne limfoblastične leukemije.

Ovih dana nalazi se u bolnici Merkur gdje započinje drugu seriju kemoterapije. Nakon druge serije planirana je nužna transplatacija koštane srži, a bolnica je trenutno u potrazi za donorom iste putem registra Zaklade Ane Rukavine. Svi oni koji mogu i žele pomoći Fisu, osim razgovorom, zagrljajem i korisnim informacijama, mogu to učiniti i indirektno, na način da pomognemo sistemu unutar kojega i Fis traži pogodnog darivatelja koštane srži.

U suradnji sa Zakladom Ana Rukavina u petak  7. listopada od 17 do 19 sati u predvorju Teatra &TD, organizirat će se akcija prikupljanja uzoraka krvi!
Dođite na druženje i čaj, a zauzvrat one od 18 do 40 godina traži se samo nekoliko kapljica krvi. Postupak je kratak i jednostavan, ne boli i ne treba doći na tašte.

Povedite prijatelje, obitelj, djecu, kućne ljubimce.

Organizatori mole da izvdvojite vrijeme i upištene se u registar Zaklade Ana Rukavina. Ulaskom u registar postajete potencijalni donor koštane srži ili perifernih matičnih stanica.

Ukoliko niste slobodni u navedenom terminu, a želite dati uzorak krvi, to možete učiniti u Zavodu za tipizaciju tkiva KBC Zagreb (Rebro), Kišpatićeva 12, radnim danom od 8 do 14 sati (zelena zgrada, suteren, soba br. 9) ili u Petrovoj 3, radnim danom od 7.30 do 19 h, subotom od 7.30 do 15 h.

Ukoliko ste izvan Zagreba, na linku pronađite popis transfuzijskih centara u drugim gradovima. Nakon popunjavanja pristupnice, uzmu vam epruvetu krvi i voila – vašu krv će tipizirati, a vi ćete postati potencijalni darivatelj. Ako primite poziv jednog dana, znači da imate šansu spasiti nekome život.

Za sve one koji pitaju može li se njihova krv tipizirati i izvan Hrvatske, na linku je lista institucija s kontaktima po zemljama.


Komentari