AGROKOR SAGA SE NASTAVLJA: Čak 25 vjerovnika traži reviziju nagodbe

Facebook

Dvadeset pet vjerovnika Agrokora uložilo je Vrhovnom sudu zahtjev za revizijom nagodbe, uključujući i najvećeg vjerovnika Adris Grupu, doznaje N1. Agrokor smatra da Vrhovni sud treba prihvatiti drugostupanjsko rješenje koje je već odbacilo zahtjeve za revizijom nagodbe.

“Mišljenje dužnika je da je drugostupanjski sud potpuno i pravilno utvrdio sve relevantne činjenice, da je na tako utvrđeno činjenično stanje pravilno primijenio materijalno pravo te da pri tome nije počinio niti jednu postupovnu povredu, tako da se revizijama pobijano drugostupanjsko rješenje ukazuje u cijelosti pravilnim i zakonitim”, poručuju iz Agrokora.

Među vjerovnicima koji traže reviziju nagodbe su i veliki, poput Adrisa i Addiko banke. Tu je i Udruga manjinskih dioničara Agrokora, ali i tajnik udruge osobno. Oni se pozivaju na Ustavni sud, koji je u odluci da lex Agrokor nije neustavan istaknuo i stav za koji vjeruju da govori njima u prilog.

“Nije se smjelo proglašavati da su sve tvrtke insolventne, mi nismo dioničari Agrokora već drugih društava u kojima je većinski ili čak manjinski vlasnik Agrokor”, za portal navodi  Danijel Labaš, tajnik Udruge manjinskih dioničara.

Dakle, ako zapne na Vrhovnom sudu, tu je i tužba pri Ustavnom sudu, ali ni to ne znači da je kraj blizu.

“Onda će slijediti tužbe, ako ne odmah država, onda Izvanredna uprava, povjerenik i članovi Vjerovničkog vijeća. Drugo nam ne preostaje, a pored toga i tužba Europskom sudu za ljudska prava”, kaže Labaš.

Činjenica je da je nagodbu prihvatilo više od 2/3 vjerovnika, čime ona vrijedi za sve, ističu vladajući.

“Realno, na Vrhovnom sudu će to trajati dvije godine ako ne odbace, a do tada će svi procesi u Agrokoru biti završeni”, komentira Tomislav Panenić (Most).

U tom slučaju će se moći pokušati naplatiti jedino od države. Vrhovni sud tek u 10-20 posto slučajeva mijenja odluke nižih sudova, a i tad se uglavnom radi o kaznenim postupcima koji ne uključuju zamršene financijske sporove u kojima je gotovo nemoguće stvari vratiti na sam početak.


Komentari