‘AGRESIVNIJE NEGO PRIJE’ Zagrepčanin se boji da će mu vrane unakaziti psa: ‘Doslovno nas čekaju ispred zgrade’

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Graktanje vrana koje se može čuti diljem Zagreba za neke od stanovnika metropole donose scene koje kao da su prepisane iz Hitchcockovog kultnog filma “Vrane”.

‘CIJELO NAS JE VRIJEME GLEDALA!’ Vrana se okomila na mamu i malodobnu kćer, napala ih dvaput: ‘Mislila sam da će mi oko iskopati’

Tako nam se u redakciju javio čitatelj iz centra grada koji je naveo kako je ovih dana u centru Zagreba prilično komplicirano biti vlasnik psa.

“Vrane su ove godine, čini mi se, agresivnije nego prije, ili je moj pas nešto epohalno skrivio”, ustvrdio je opisujući ptičje napade koje je iskusio na lokacijama kao što su Zrinjevac, Tomislavac, Ribnjak.

“Okupljaju se na stablima iznad nas, prvo malo grakću, a onda mog psa počinju nadlijetati. Prekjučer je počelo i kvocanje po glavi. Mom psu je to zasad zabavno, ali ja se bojim da ne bi ostala bez oka”, rekao je zabrinuto.

Posebno su agresivne, dodao je, na Ribnjaku.

“Prije nekoliko dana su se toliko okomile na mog psa tamo na dječjem igralištu da smo morali promijeniti smjer i spas potražiti na Kaptolu. Vidio sam i majke koje sklanjaju djecu na istom tom igralištu”, naveo je naš čitatelj.

Skrivanje u mračnim prolazima

Sa strepnjom odlazeći u parkove, naš je čitatelj, tražeći sigurnost za sebe i svog četveronožnog  prijatelja pronašao jedan, svojevrsni kriptonit, gdje čak ni najagresivnije vrane ne vole zalaziti.

“Jedino čega se boje su mračni prolazi pa spas pronalazimo u Marićevom prolazu ili pak onom ispod Zagrebačkog nebodera”, naveo nam je.

No, jednom kada je naš čitatelj ponovno na otvorenom, ova leteća zlopamtila nemaju nimalo milosti, niti ih se ikako može privoljeti.

“Probali smo im dati kruha da malo popravimo imidž u njihovim očima, ali nije prošlo. Doslovno nas čekaju ispred zgrade i napadaju čim izađemo iz ulaza”, zaključio je.

Agresivnost vrana u zaštiti njenih mladih problem je svake godine, a kako smo ranije pisali, bitno je da se lokacije na kojima su vrane aktivne, kao i okoliš oko stambenih objekata, održava čistim. Pri tome, ne smiju se bacati ostaci hrane, a kuhinjski otpad je potrebno odložiti na predviđenim mjestima.

SVE IH JE VIŠE U ZAGREBU Kako postupati s vranama? Evo što kažu iz Grada

Na tom je tragu savjete građanima dao Damir Skok, ravnatelj Zagrebačkog zoološkog vrta u sklopu kojeg djeluje Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba u Dumovcu, nadležan između ostalog i za pitanje uklanjanja gnijezda vrana u ranije spomenutom zakonskom roku do 1. ožujka.

“Vrane će ostati na nekom području ako imaju jednostavan pristup hrani. Zbog toga građani trebaju zatvarati spremnike za otpad te ne smiju ostavljati smeće kraj spremnika. Sve dok će vrane tu pronalaziti hranu, rado će mlade podizati u blizini, pa makar to značilo da moraju izgraditi novo gnijezdo jer im je staro uklonjeno”, objasnio nam je ranije Skok.

Također, građani trebaju izbjegavati približavanje gnijezdima vrana jer ove ptice napadaju ljude i životinje isključivo ako su im mladi ugroženi.

Uz centar grada, kako je Zagreb.info ranije pisao, vrane su napadale i u Novom Zagrebu i u na istoku grada.

‘RUKE SU MI BILE PUNE KRVI’ Nova svjedočanstva horora na zagrebačkim ulicama: ‘Napala me s leđa, a udarac me doslovno ošamutio’

“Vraćajući se iz parka, išle smo prema trgovini. Točno smo primijetile kako nas je jedna vrana gledala, a kći mi je u ruci imala jedan mali hot dog. Kako smo prošli jedan prolaz, vrana je krenula prema meni jureći i stvarno sam mislila da će mi oko iskopati. Zgrabila me kandžama za glavu i odjurila od mene. Kad smo izašli iz trgovine ponovno me napala, ovaj put mi je proletjela iznad glave, ali nije me zahvatila. Okupala sam se čim sam došla kući. Nije boljelo, nije bilo krvi ni ozljeda, a da sam vidjela krv ili sukrvicu ili osjećala bol, onda bih se zabrinula oko mogućih bolesti”, ispričala nam je jedna žrtva napada u Travnom iznenađena što ju je vrana praktički čekala u zasjedi.

Bolje nije prošla ni žena koja je za Zagreb.info ispričala kako se vrana zaletjela u nju s leđa i oborila je na pod.

“Kad sam došla k sebi išla sam se pipnuti, pogledam, a meni pune ruke krvi. Kako sam išla po dečka na hitnu nagovarao me da mi to odmah pogledaju na hitnoj jer je možda i za šivanje, ali mi je bilo neugodno kaj ću im reći da me vrana napala. Kad sam došla do kuće to krvarenje jest malo stalo, ali me boljela glava još dva dana nakon napada”, opisala je žena.


Komentari