AGONIJA TRAJE VEĆ GODINAMA, A ZA DESET DANA IH DELOŽIRAJU: ‘Mi iz svoje kuće ne izlazimo’!

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Imaju još tjedan dana da se isele iz svoje kuće, ali Marijan i Rajka svoj dom ne žele napustiti.

Vidno ljut Marijan Brčina, koji i Branimirovoj stanuje od 80-ih godina rekao da protiv gradnje ceste nemaju ništa protiv, ali iz kuće neće izići.

“U ovoj kući sam već 34 godine i ona mi je dom, a ovo je moj kvart. Kuću sam kupio potpuno zakonito, da bi mi kasnije poništili kupoprodajni ugovor i na kraju me ovako izbacivali” rekao je za Večernji list.

Nakon smrti Vjekoslave Rukelj, koju je s obitelji dohranio, vlasništvo nad kućom pripalo je državi. Kao branitelj invalid Domovinskog rata, Brčina je od Ministarstva prije 11 godina dobio kuću u najam sa zaštićenom najamninom i pravom otkupa. To je i iskoristio 2006. godine, no kada je ustanovio da se u ugovoru spominje samo kuća od 68 kvadrata, a ne i zemljište, zatražio je aneks ugovora, da bi u procesu država vidjela da je zemljište na trasi buduće ceste, a Brčina 2013. dobio rješenje da je njegov ugovor o kupoprodaji poništen. Pitali su Brčinu i na kakvu bi zamjenu za kuću pristao, a on odgovara da ne postoji zamjena za njegov dom.

“Ova saga traje već desetak godina. Isprva su nam nudili stan od 103 četvorna metra na Prisavlju, na što nismo pristali, a posljednja je ponuda stan za mene, suprugu i jednog sina od 73 kvadrata, a za drugog sina s obitelji stan od 63 kvadrata. Mi bismo imali zaštićeni najam do moje smrti, dok bi sin u drugom ponuđenom stanu smio ostati pet godina”  kaže Marijan Brčina, nadovezala se na to i njegova supruga Rajka, rekavši da se “obitelj na taj način jednostavno ne želi razdvajati, a oni, baš kao i svaki drugi roditelji, svojoj djeci žele da i nakon njih imaju krov nad glavom.”

Visok tlak, šećer i 25 tableta dnevno

Kuća u kojoj su trenutačno, a koju je sudski vještak u prosincu 2015. godine procijenio na 82 tisuće eura, neće moći ostati.

“Za taj novac, i sami znate, ne možemo kupiti prostor u kojem ćemo se svi smjestiti”  kažu Brčine, koji zato što ne žele napustiti kuću u Branimirovoj problema i zavrzlama imaju ne samo s Gradom nego i s običnim prolaznicima. Na svakodnevne uvrede i dovikivanje s ceste već  ova obitelj već se, nažalost navikla.

“Kad na terasu stavljam rublje na sušenje, znaju dobacivati da sve stoji zbog nas i što se ne maknemo. Objašnjenje ne žele ni slušati” kaže Rajka Brčina, koja dnevno popije 25 tableta. Boluje od visokog tlaka i šećerašica je, a ovak stres joj nikako ne pomaže, stanje joj se samo pogoršava. Iz kuće ne izlazi, kaže, jer živi u strahu da će netko jednostavno promijeniti bravu, a ona se neće imati kamo vratiti.

Stručnjaci se slažu, izvlaštenje u svrhu javnog interesa opravdano je, ali u takvom slučaju vlasnicima se mora ponuditi jednako vrijedna nekretnina koja će odgovarati objema stranama.


Komentari