Agencije predlažu odgodu učeničkih putovanja: Novac će vraćati samo pod jednim uvjetom

Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Nakon prošlotjedne zabrane učeničkih putovanja u Italiju, od jučer, prema naputku Ministarstva znanosti i obrazovanja, svim osnovnim i srednjim školama preporučene su odgode svih putovanja učenika u inozemstvo – uključujući izlete, ekskurzije, studijska putovanja, piše Večernji list.

“Sukladno preporuci Stožera civilne zaštite RH, a vodeći računa o sigurnosti učenika i nastavnika, ovim putem upućujemo vas da zbog trenutačne i promjenjive epidemiološke situacije u svijetu zasad do daljnjeg odgodite organizirana putovanja u inozemstvo”, piše u najnovijoj uputi MZO-a.

“Do daljnjega”, pojašnjava ministrica, odnosi se na razdoblje u idućih mjesec dana.

“Što se tiče putovanja iza tog roka, a stižu nam čak i pitanja u vezi maturalaca koji su većinom na jesen, to je predug period da bi se bilo što moglo predvidjeti, ali naravno da se u ovom trenutku ne odgađaju. Sve daljnje informacije uputit ćemo pravodobno”, najavila je ministrica.

“Nikad kao ove godine nismo imali toliko planiranih putovanja. Naši učenici 2. i 3. razreda trebali su otići na terensku nastavu iz fizike u CERN u Švicarsku upravo oko Uskrsa. To je sad vrlo teška situacija, jer termin za takav posjet morate dobiti čak devet mjeseci ranije. Imali smo i planirana putovanja u Provansu iz terenske nastave sociologije i povijesti, također oko proljetnih praznika, u svibnju razredne izlete u Beč” govori ravnateljica zagrebačke Prve gimnazije, Dunja Marušić Brezetić i dodaje kako će još malo pričekati s odlukama.

U nekim srednjim školama – poput zagrebačke Škole za grafiku, dizajn i medijsku produkciju, ističe njezin ravnatelj Dubravko Deželić: “uvijek su par koraka ispred”.

“Terensku nastavu za učenike prvog i drugog razreda u Prag, koja je trebala biti u travnju, odgodili smo još prošli tjedan i prije najnovijih uputa iz ministarstva. U dogovoru s roditeljima, novi termin planiramo za neki od datuma do kraja ove nastavne godine”, navodi Deželić.

Da su odgode putovanja rješenje kojemu pribjegava najviše škola, potvrđuje i primjer splitske Prve gimnazije čija ravnateljica, Dobrila Gotovac Stipaničev, kaže da su njihovi učenici klasičari iz drugih razreda, u skladu sa školskim kurikulumom, trebali početkom travnja otputovati u Rim, a učenici prvih razreda u isti su grad planirali hodočašće u vrijeme Uskrsa u skladu s kurikulumom vjeronauka.

“Iz agencije su nam najavili da će sljedeći tjedan doći u školu da se dogovorimo oko premještanja termina na svibanj ili lipanj, a ako treba, može i u sljedeću školsku godinu. Nitko ne želi riskirati, najvažnija je sigurnost učenika” poručuje ravnateljica.

U turističkim agencijama s kojima smo razgovarali potvrdili su nam da će ispoštovati uputu o odgodi izleta i već dogovorene ekskurzije prebaciti na druge datume.

Kako je za Jutarnji ispričao Saša Blažeković iz Speranze – većina je školskih putovanja planirana početkom travnja, a ona koja su se trebala dogoditi u prva dva tjedna tog mjeseca, već su prolongirana za svibanj, odnosno rujan.

“Mi smo neke ekskurzije već prebacili i prije same preporuke, a ostatak putovanja planirat ćemo ovisno o razvoju situacije i preporukama” objasnio je Blažeković.

U turističkoj agenciji Alga Travel kažu kako im većina školskih putovanja počinje tek krajem travnja te kako će se svakako držati uputa institucija.

“Većina naših putovanja počinje tek za mjesec i pol dana pa se nadamo da će se situacija dotad stabilizirati, a posebno do svibnja, lipnja i kolovoza, kad je najveći dio ekskurzija” – govori član Uprave Alga Travela, Tomislav Mijić.

Treba pritom napomenuti kako je većina roditelja, koji su već uplatili putovanja za školske izlete, uputom ministrice Divjak zapravo stavljena pred gotov čin jer, ako umjesto odgode putovanja radije odaberu otkaz ekskurzija, formalno-pravno neće imati pravo na povrat novca.

Europski propisi definiraju da putnici, u slučaju otkaza putovanja zbog ovakvih situacija, pravo na povrat kompletno uplaćenog novca imaju isključivo u situaciji u kojoj je Ministarstvo vanjskih poslova izdalo zabranu putovanja u određenu zemlju dok preporuke na razini ove koju je izdalo ministarstvo Blaženke Divjak nemaju tu snagu.

“Bude li kakvih otkaza roditelja, to ćemo vjerojatno biti u prilici vratiti, no ako škole odluče otkazati kompletno putovanje, većina agencija neće imati od čega vratiti novac jer su već platile hotelijerima koji nemaju običaj vraćati novac” doznaje Jutarnji u jednoj agenciji.

“Ipak, agencije vrlo dobro razumiju situaciju koja je nastala, osjetljive su na sve probleme kad su u pitanju školska djeca te će pokušati naći najbolje moguće rješenje i izaći ususret roditeljima. Mi ne očekujemo masovne otkaze putovanja jer se djeca ne žele odreći doživljaja, a agencije se ne žele odreći dogovorenog posla. Prijedlog odgode u ovoj situaciji je razuman” rekao je predsjednik UHPA-e, Tomislav Fain.


Komentari