Agencija za nekretnine Opereta šokirala ponudom! Tražili 10.000 kuna prije nego mu kuću uopće stave u prodaju

Photo: Dubravka Petric/PIXSELL

Nije novost da agencije za nekretnine vrebaju oglase privatnih osoba koje prodaju kuće ili stanove, no jedna nova i protuzakonita taktika ostavila je Zlatka B. bez riječi. Naime, samo nekoliko dana nakon što je Zlatko objavio da prodaje svoju kuću u Opatiji, uslijedio je poziv iz agencije za nekretnine Opereta od koje je dobio dvije ponude za posredovanje.

Zatražili su posredničku naknadu od tri posto plus PDV na kupoprodajnu cijenu, ali prije nego što agencija pristane prodavati njegovu kuću, Zlatko joj je treba platiti “ulaznu naknadu“, piše Jutarnji.

U slučaju ekskluzivnog ugovora ona iznosi šest tisuća, a u slučaju običnog ugovora čak deset tisuća kuna koje je Opereti potrebno uplatiti kako bi uopće uvrstila njegovu nekretninu u svoju ponudu.

Zlatko, kojemu ovo nije prva nekretnina koju prodaje, ostao je u šoku. Agenciji je ponudio alternativu, tj. da na mjesečnoj bazi plaća troškove koje će agenti imati zbog dolaska do Opatije a ponudio im je čak i da im fiksnu naknadu u punom iznosu, uz proviziju, plati kad kuća bude prodana. Ponudu su u Opereti odbili, kao što su odbili poštivati odredbe Zakona o posredovanju.

Jutarnji piše kako je ponudu agencije proslijedilo Ministarstvu gospodarstva koje je odgovorilo da je naplata fiksne ulazne naknade suprotna propisima.

Posrednik prema važećim materijalnim odredbama Zakona o posredovanju u prometu nekretnina ne može zahtijevati od klijenta ulaznu naknadu, a koja bi bila preduvjet za sklapanje ugovora o posredovanju u prometu nekretnina u smislu članka 15. i 28. zakona”, stoji u odgovoru.

Pojašnjavaju i kako je zakonom propisano pravo na posredničku naknadu koja se određuje ugovorom i čija se visina određuje slobodno, bez ograničenja na tržištu, a propisano je i da se pravo na naplatu te naknade ostvaruje tek nakon sklapanja ugovora za koji je netko posredovao, osim ako prethodno nije ugovoreno da se to pravo stječe već pri sklapanju predugovora.

Vlasnik Operete Borislav Vujović pak navodi da je Zlatku ponuđen Opereta plus program koji “prelazi uobičajeno posredovanje”.

“Dodatnu vrijednost ugrađenu u program ne naplaćujemo, nego je i dalje pravo na posredničku naknadu vezano uz realizaciju posredovanog posla, a naknada za program je pokrivanje stvarnih troškova nastalih prezentacijom i posredovanjem koje prelazi uobičajeno posredovanje i prezentaciju”, kazao je Vujović za Jutarnji i dodao kako “ulazna naknada korespondira s troškovima, a individualni pristup klijentu podrazumijeva i mogućnost preuzimanja dijela tih troškova od strane agencije, odnosno odobrenje popusta klijentima za koje se u skladu s poslovnom politikom utvrdi da donose potencijal”.

 

 

 

 


Komentari