Afera štandovi: Milan Bandić i Zdenka Palac nisu se pojavili na raspravi, rasprava se ipak nastavlja

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Kako piše Jutarnji list, jutros je u zagrebačkom Županijskom sudu nastavljeno suđenje zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, pročelniku Ivici Lovriću i direktorici podružnice zagrebačkih tržnica Zdenki Palac u “aferi štandovi”.

Milan Bandić i Zdenka Palac nisu se pojavili na raspravi, pa je sudac Majerović obzirom da se postupak može nastaviti i bez prisustva okrivljenika odlučio nastaviti raspravu.

Rasprava je počela ispitivanjem svjedokinje Zrinke Lochert.

“Znam da se bližila kampanja gospođe Markić i da su trebali nekakav suport i ja sam kontaktirala dizajnera u vezi smještaja loga i grba grada Zagreba. U to vrijeme bila sam glasnogovornica Ureda gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport, bila sam savjetnica za informiranje, ja sam diplomirana novinarka” posvjedočila je Lochart.

Rekla je da se radilo o kampanji birajmo zastupnike imenom i prezimenom.

Na upit što joj je poznato vezano za tiskanje plakata i radijskog spota, odgovorila je.

“Što se tiče radijskog spota ništa mi nije poznato, a što se tiče plakata poznato mi je vezano za veličinu fonta i grb grada Zagreba, trebalo je to sve uskladiti da to lijepo i usklađeno izgleda” rekla je Lochert.

“Osim sa dizajnerom razgovarala sam i sa tiskarom Markulin i gospođom Indirom Novaković, mislim da su nam oni rezervirali pozicije za jumbo plakate. Prošlo je dosta vremena pa se ne mogu svega sjetiti” rekla je Z. Lochart na pitanje USKOK-ova tužitelja Svena Miškovića i rekla da je o svemu obavještavala svog neposrednog šefa Ivicu Lovrića, koji joj je, kako je rekla, davao i sve naloge za posao.

Predsjednik vijeća sudac Zdravko Majerović predočio je svjedokinji Lochert pismenu ponudu za jumbo plakate Indire Novaković pa je svjedokinja rekla kako je moguće da je došla ta ponuda.

“Vidim da je to na moje ime, ali ja se toga zaista više ne sjećam”; rekla je Lochert, te rekla da se doista ne sjeća je li proslijedila tu ponudu Ivici Lovriću. Potom joj je predočen iskaz iz USKOK-a gdje je rekla da je ponudu isprintala i predala svom šefu Ivici Lovriću.

Kad joj je predočen taj iskaz od 5. siječnja 2015. godine rekla je da se tada bolje sjećala što se tada dešavalo. Po zahtjevu USKOK-ova tužitelja svjedokinji je nastavljeno predočavanje dokumentacije iz spisa.

“Je li na kraju došlo do tiskanja letaka i plakata od strane tiskare Markulin?”, pitao je tužitelj Mišković.

“Leci i plakati su doista i tiskani!”, rekla je svjedokinja i rekla je da ju je kontaktirao gospodin Markulin iz tiskare u vezi ponude za plaćanje računa.

I o tome je obavijestila Ivicu Lovrića, koji joj je rekao da se prestane javljati na pozive gospodina Markulina.

Branitelji optuženih nisu imali pitanja za svjedokinju koja je imala potrebu reći kako je u medijima objavljena neka navodna prijetnja Ivice Lovrića, a da njoj Ivica Lovrić nikad nije prijetio.

Nakon Zrinke Lochert svjedočila je Dianora Kobia-Lulić, koja je o donošenju odluke nad pokroviteljstvom akcije “U ime obitelji” rekla:

“U rujnu 2014. godine stručna služba gradonačelnika pripremila je prijedlog da se prihvati pokroviteljstvo nad akcijom “BIrajmo zastupnike imenom i prezimenom”. Stručna sužba je utvrdila da je zaključak u skladu sa Statutom i pripremljen je gradonačelniku na potpis. Ja sam i tada i sada bila zamjenica pročelnika stručnih službi gradonačelnika, a pročelnik je bio Vidoje Bulum. Stjecajem okolnosti se sjećam obzirom na ovaj postupak donošenja tog zaključka. To je bila standardna procedura donošenja tog zaključka” rekla je svjedokinja Kobia-Lulić.


Komentari