Adrović: ‘Banke će naprosto vjerovati klijentima, idemo na povjerenje’

Foto: Marko Todorov / CROPIX

Svim građanima koji su pogođeni epidemijom koronavirusa, banke će dati moratorij na otplatu kredita za travanj, svibanj i lipanj uz mogućnost produženja na još tri mjeseca, a građani će telefonskim pozivom u banku to moći dokazati i banke će naprosto vjerovati klijentima da im je došlo do smanjenja plaće, odnosno banke će ići na povjerenje – rekao je direktor Hrvatske udruge banaka Zdenko Adrović gostujući u  4. Programu HTV-a, dodavši da su „banke spremne“ i da s tom mjerom kreću sutra, a da su neke već danas počele obavještavati klijente o toj akciji.

Adrović je također savjetovao sve klijente kojima nije došlo do smanjenja prihoda da uredno  nastave s otplatom kredita, potvrdivši pri tom da banke neće provoditi ovrhe od 31. ožujka do prvog lipnja. Ujedno je pozvao i ostale vjerovnike da se na tri mjeseca odreknu ovrha.

Adrović je potvrdio informacije da su neke banke građanima preventivno smanjile, odnosno ograničile dopuštena prekoračenja po tekućem računu, popularne „minuse“.

Što se moratorija na otplatu kredita poduzećima tiče, Adrović je istaknuo tzv. garantnu shemu koju, kaže, propagira i Europska komisija, a radi se o tome da u novim kreditima koji  bi se odobrili tvrtkama  80 posto rizika pokriva država za ona poduzeća koja inače ne bi mogla dobiti zajam i Adrović kaže da je to „vrlo široko korišten mehanizam“ u EU. Razrađuje se nekoliko modela, kaže Adrović, a sutra bi trebao biti poznat model koji bi se primjenjivao. No tvrtke koje su prije krize imale probleme s redovnim otplatama kredita neće biti obuhvaćene ovom mjerom i za njih će vrijediti redovan postupak odobravanja kredita.

Ujedno je poručio građanima da se ne moraju bojati za svoju štednju jer „novca ima dovoljno“, spomenuvši pri tom 17 milijardi eura deviznih pričuva HNB-a i oko 5 milijardi koliko ih imaju banke i dodavši da su banke „životno zainteresirane da njihovi klijenti prežive ovu krizu.“


Komentari