32. SKOK PREKO KOŽE: Ceremonija primanja studenata u časni rudarski stalež

Udruga Sretno! koja okuplja sadašnje i bivše studente Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta u Zagrebu organizira 32. Skok preko kože.

Riječ je o ceremoniji primanja studenata u časni rudarski stalež, koja je dio stare europske tradicije. Ova tradicija traje punih 77 godina. Prvi skok održan je 1939. godine u Zagrebu. Ujedno će se obilježiti i dani Svete Barbare, zaštnice rudara.

Ceremonija započinje 1. prosinca. Okupljanje je ispred zgrade fakulteta u Pierottijevoj 6, u 15:45.

Zatim je na rasporedu ophodnja do zgrade Rektorata, prijem u uredu rektora, zakuska te pjevanje tradicionalnih rudarskih pjesama ispred zgrade. Ophodnja se nastavlja do Trga bana Josipa Jelačića gdje se sudionici okupljaju oko Manduševca. Nakon toga nastavljaju preko Kamenitih vrata, gdje će se zapaliti svijeće, do crkve Sv. Katarine u kojoj će se održati sveta misa zaštitnici.

Idućeg je dana predviđeno okupljanje studenata ispred zgrade fakulteta u 10:00. Ophodari traže brucmajora koji se nalazi u jednom od kafića na Trgu bana Josipa Jelačića. Naposlijetku se rudarski bal održava u hotelu Westin s početkom u 19:00.

Proslava se odvija pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović. Više informacija potražite na internetskoj stranici udruge Sretno!


Komentari