Znate li što će se dogoditi kad potrošite sve vrećice za odvajanje otpada?

Foto: Čistoća

Smeća u Zagrebu ima posvuda. To zna svatko tko se bar jednom osvrnuo oko sebe. Unatoč obećanjima i uvođenju sustava za razvrstavanje otpada te otvaranju reciklažnih dvorišta, problem se nije riješio.

Primjerice, građani koji odvajaju otpad, nezadovoljni su rasporedom odvoza, dok drugi smatraju da to nema smisla, budući da sve opet završi “na istoj hrpi”.

Novi problem predstavlja ograničen broj vrećica za razvrstavanje, zbog čega ih se nigdje ne može dobiti, a samim time ni koristiti uslugu odvoza otpada. O tome je odlučio progovoriti član Gradske skupštine Renato Petek.

“Grad Zagreb ne potiče građane na razvrstavanje otpada!”, napisao je na svom Facebook profilu i nastavio:

“Kada potrošite 13 žutih vrećica, za vas do kraja šestomjesečnog razdoblja nema niti usluge odvoza, jer nije moguće naručiti niti kupiti novi paket vrećica. Zar je Gradu bilo jedino važno od Gradatina kupiti pola milijuna kanti i rasporediti ih korisnicima te Bandićevim kumovima i prijateljima plaćati desetke milijuna svake godine za upravljanje Jakuševcem i oporabu frakcija otpada!?

Paket od 13 žutih vrećica potrošio sam u dva i pol mjeseca. Do kraja godine nemam mogućnost naručiti ili kupiti dodatne vrećice, pa time niti koristiti uslugu Čistoće za odvoz plastičnog i metalnog otpada s kućnoga praga. Baš inspirativno, zar ne!? Meni i svima koji razvrstavamo više plastičnog i metalnog otpada od propisanog, do kraja šestomjesečnog razdoblja (početak 2020.) preostaje u običnim vrećama nositi otpad do često prepunih žutih kontejnera na zelenim otocima ili ga voziti u reciklažna dvorišta.

Nažalost, očito je da održivi razvoj Zagreba nije predmet interesa gradonačelnika i gradskih službi, jer ne samo da se ne potiče razvrstavanje naplatom usluge odvoza prema količini, ovakvim odlukama demotivira i one koji razdvajaju otpad. Zar je jedino važno da je Grad od Gradatina kupio stotine tisuća kanti i rasporedio ih po gradu te da kumovima i prijateljima plaćamo desetke milijuna svake godine za upravljanje Jakuševcem i oporabu frakcija otpada!?

Radi se o pogrešnoj odluci gradskih vlasti da se plastika i metal odvoze svakih 14 dana iako smo i u raspravama u Skupštini ukazivali kako će tog otpada, kad krene razvrstavanje, biti više. To dokazuju i često pretrpani veliki spremnici po kvartovima. Pročelnica Jozić je tada odgovarala da će se moći kupiti dodatne vrećice, da će se odluka o broju odvoza po potrebi korigirati, no (za sada?) ništa od toga.

Krenimo od početka, polovicom svibnja sam primio paket vrećica za odlaganje plastične i metalne ambalaže (13 vrećica volumena od 60 litara) za polugodišnje razdoblje, dakle do kraja ove godine.
Mi smo u kući tijekom godinu dana razvrstavanja otpada utvrdili da imamo najveću količinu upravo plastike i metala, dok miješanog otpada imamo za maksimalno 4 odvoza mjesečno, a odvozi se 2 puta tjedno.

Nažalost, odluke gradskih vlasti i većine u Gradskoj skupštini oko uspostave sustava gospodarenja otpadom su se i na ovom primjeru dokazale kao potpuno neuspješne i nerazumne. Rade li to namjerno?”, napisao je Petek.


Komentari